Macovei, Kovesi, Maior și 8 ex-miniștri, în vizorul Comisiei SIPA
- Ionel Dancu
- 5 octombrie 2017, 00:00
Comisia parlamentară de anchetă privind arhiva SIPA, care va investiga dacă au fost copiate ilegal documente confidențiale despre viața privată a magistraților, a discutat, ieri, în prima ședință, despre audierea unor înalți oficiali care au condus în perioada 2005 - 2017 Ministerul Justiției, Ministerul de Interne, SRI, ORNISS, dar și a Procurorului General al României de la acea vreme.
Ancheta vine după ce EVZ a publicat în exclusivitate, pe 25 mai 2017, un raport secret care arată nereguli grave: după desființarea SIPA în 2005- 2006 de către fostul ministru al Justiției, Monica Macovei, informații confidențiale din arhivă ar fi ajuns la aceasta, iar alte documente ar fi dispărut fără urmă, după mai multe vizite care au avut loc în incinta arhivei. Pentru aflarea adevărului, ar putea fi chemați să depună mărturie în comisia parlamentară de anchetă, printre alții, Laura Codruța Kovesi (fost Procuror General), George Maior (ex-șef SRI), Florian Coldea (ex-primadjunct SRI) și foștii miniștri ai Justiției Monica Macovei (foto), Tudor Chiuariu, Cătălin Predoiu, Robert Cazanciuc, Titus Corlățean, Victor Ponta, Mona Pivniceru și Raluca Prună, potrivit liderului comisiei, senatorul PSD Șerban Nicolae.
General în rezervă Marian Ureche, care a condus SIPA între 2001 şi 2003, precum și ministrul Justiției de la acea vreme, Rodica Stănoiu, ar putea să fie chemați și ei la audieri, potrivit propunerilor făcute în cadrul ședinței.
Raport exploziv
Înființată în 1991 ca structură anticorupție în penitenciare, SIPA a devenit în 1997 un veritabil serviciu secret aflat sub conducerea Ministerului Justiției și în spațiul public au apărut temeri că structura devenise un instrument de șantaj la adresa magistraților. În urma articolului din EVZ, ministerul Justiției a publicat o listă cu toate persoanele care au accesat arhiva SIPA, printre care Florian Teodor Andronache, fost ofițer SRI. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a spus pe 3 iulie că au fost vizitatori în arhiva SIPA care nu aveau certificate ORNISS, iar pe 31 august a dezvăluit că peste 3.000 de pagini din dosarele SIPA au fost copiate la xerox în sediul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), unde este ținută sub pază arhiva