China confirmă faptul că va reduce exporturile de petrol către Coreea de Nord
- Radu Plugaru
- 23 septembrie 2017, 16:19
China va reduce exporturile de produse petroliere rafinate către Coreea de Nord începând cu 1 octombrie, conform Ministerului Comerțului din această țară. Beijingul confirmă, astfel, participarea sa la noile sancțiuni ONU, menite să țină țara vecină în frâu.
Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, inclusiv China – ca membru permanent, a aprobat o serie de sancțiuni dure împotriva Phenianului săptămâna trecută, ca răspuns la al șaselea și cel mai puternic test nuclear efectuat de Coreea de Nord vreodată.
Inițial, Washingtonul a solicitat impunerea unui embargo deplin în materie de petrol, dar a adoptat o atitudine mai puțin dură pentru a asigura susținerea Rusiei și Chinei – singurul aliat al Coreei de Nord și principalul său partener comercial, responsabil pentru aproximativ 90 la sută din comerțul exterior al acestei țări.
Într-o declarație postată pe site-ul său vineri seara, ministerul chinez al comerțului a reiterat termenii ultimei rezoluții, afirmând că statele membre ONU nu vor exporta mai mult de 500.000 de barili de produse petroliere rafinate în Coreea de Nord, în ultimele trei luni ale anului 2017; de asemenea, începând cu anul viitor, aceleași state nu vor exporta mai mult de 2 milioane de barili pe an. "Autoritățile chineze vor emite o notificare, pe baza datelor statistice despre exporturi, atunci când se vor apropia de limita admisă. De la acea dată, vor pune în aplicare interdicția cu privire la exporturile de produse petroliere rafinate către Coreea de Nord, pentru anul respectiv", a afirmat ministerul. Purtătorul de cuvânt al ministerului a adăugat că Republica Populară Chineză a emis o "interdicție globală asupra textilelor importate" din Coreea de Nord, reiterând o altă clauză a noilor sancțiuni care interzic comerțul cu țesături și îmbrăcăminte.
Experții spun că această mișcare ar putea bloca o sursă importantă de valută pentru Pyongyang, deoarece textilele reprezintă unul dintre principalele exporturi ale țării, estimate de analiștii IHS Markit la suma de 750 milioane de dolari.
Beijingul furnizează materiale Coreei de Nord, unde sunt fabricate haine, în fabrici ce folosesc forță de muncă ieftină, fiind adesea reexportate în China.
De asemenea, China a oprit importurile de fier, minereu de fier și fructe de mare după seria anterioară de sancțiuni la adresa Coreei de Nord, aprobate în luna august.
Însă Beijingul se teme să preseze regimul lui Kim până ce acesta s-ar putea prăbuși, deoarece o astfel de situație ar putea declanșa un exod masiv peste graniță și ar elimina o zonă tampon strategică dintre China și armata americană, staționată în Coreea de Sud.
Majoritatea petrolului din Coreea de Nord provine, probabil, din China, însă cantitatea exactă a exporturilor de petrol rămâne necunoscută, deoarece Beijingul nu a mai publicat astfel de date începând cu anul 2014.
Conform datelor vamale ale ONU, China a trimis în Coreea de Nord 6.000 de barili de produse petroliere pe zi, în 2016.