Premieră în justiția din România! Victimele accidentelor vor fi evaluate psihologic și nu vor mai plăti taxa de timbru
- Petrisor Cana
- 20 septembrie 2017, 00:00
Instanțele de judecată vor acorda despăgubiri morale celor loviți de mașini sau vătămați ca urmare a unui malpraxis, dar și celor care au suferit doar un șoc, după evaluarea unor specialiști. Totodată, printr-o decizie a CSM, oamenii care au suferit vătămări în timpul unor accidente nu vor mai fi obligați să plătească taxa de timbru pentru a cere despăgubiri
Victimele accidentelor rutiere, de muncă, ale malpraxisului sau ale agresiunilor fizice sau psihice, beneficiază de compensaţii materiale, chiar şi atunci când nu suferă traumatisme. Dacă suferă un șoc, de exemplu, în urma căruia rămâne cu sechele de ordin emoțional, cei afectați sunt evaluați de psihologi, iar în baza acestor evaluări instanța poate cere despăgubiri.
Primul act normativ din România care realizează o diferenţiere clară între integritatea fizică şi cea psihică, arătând că evaluarea acestora se face diferit, este legea nr. 132/2017 privind asigurarea RCA. Mai exact, pe baza acestei reglementări legale, judecătorul este obligat să țină cont de faptul că victima unui accident, fie rutier, fie de altă natură, poate fi afectat psihic, mai mult decât fizic și beneficiază de despăgubiri. „După intrarea în vigoare a Noului Cod Penal, cauzele penale erau considerate cele în urma cărora victima unui accident rutier avea peste 90 de zile de îngrijiri medicale. De aici a început demersul nostru. Asta pentru că, în conformitate cu legea existentă atunci, orice despăgubire decurgea dintr-o cauză penală și era evaluată pe baza unei constatări medico-legale, ca un drept patrimonial. Or, noi am cerut CSM să aprecieze că viața, integritatea fizică sunt drepturi nepatrimoniale”, a explicat, pentru „Evenimentul zilei”, Cătălin Codescu (foto jos), preşedintele Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie (AVAC). Acesta a precizat că, de multe ori, daunele fizice pot fi minore în comparație cu cele psihice.
CSM a eliminat taxele
Ca urmare a demersului AVAC, plenul Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a hotărât, în luna mai, sesizarea ministrului Justiţiei cu propunerea de modificare a articolului 29 din OUG nr. 80/2013, privind taxele judiciare de timbru, în sensul ca acţiunile şi cererile având ca obiect despăgubiri civile pentru prejudiciile materiale şi morale decurgând din vătămări ale integrităţii fizice şi/sau psihice sunt scutite de la plata taxei de timbru. Condescu a precizat că ministrul Justiției și-a însușit hotărârea CSM și a înaintat Parlamentului propunerea de modificare a OUG 80/2013, însă, până atunci, instanțele de judecată „trebuie să aplice legea, conform hotărârii CSM”.
Evaluarea psihologică este obligatorie
În acest context, Institutul pentru Studiul şi Tratamentul Traumei (ISTT) transmite că, în conformitate cu legea nr. 132/2017 privind asigurarea RCA, evaluarea psihică este obligatorie iar „stabilirea despăgubirii pe cale judecătorească se realizează pe baza probelor cu caracter medical, medico-legal, psihologic şi statistic”. Astfel, susțin specialiștii, în cadrul procedurii amiabile de stabilire a despăgubirilor, între asigurator şi victimă, „pentru prejudiciile legate de traumele psihice, persoana prejudiciată poate aduce documente în dovedirea acestora”. Cei care evaluează starea victimei și stabilesc gradul de afecțiune suferit ca urmare a unui accident sunt specialiştii în psihotraumatologie. „Introducerea evaluării psihologice că element probator esenţial şi distinct de evaluarea medico-legală, în conturarea gravităţii traumelor, constituie un important pas înainte și totodată o reală garanţie în respectarea dreptului fundamental la integritate psihică”, precizează ISTT.
Lege benefică și pentru victimele malpraxisului
În hotărârea luată, în luna mai, CSM a bifat o premieră: de această nouă abordare juridică ar putea beneficia nu doar cei afectaţi de accidente rutiere, ci şi victimele accidentelor de muncă, ale malpraxisului sau ale agresiunilor de orice tip. În legătură cu victimele accidentelor, este punctat şi un alt aspect: prin formula „integritate fizică şi/sau psihică” se recunoaşte dreptul victimei de a beneficia de compensaţii materiale chiar şi atunci când daunele nu sunt doar de ordin medical. ISTT precizează că aceasta presupune şi introducerea evaluării psihologice în stabilirea compensaţiilor materiale și/sau morale – fapt care reprezintă o premieră aşteptată deopotrivă de victime, dar şi de către specialişti.
Traumele pot distruge o viață
În ceea ce priveşte importanța unei asemenea modificări legislative, psihologul Diana Vasile (foto sus), preşedinta ISTT, precizează: „În traumatizare lucrurile se întâmplă în cascadă, ce e rănit acum, până ajunge să se vindece, mai produce o altă rană, un nou stres. Traumatizarea în urma accidentelor, duce la pierderea energiei psihice, care la rândul ei generează insomnie, depresie, dificultăţi de atenţie şi memorie, dificultăţi de relaţionare în familie sau la locul de muncă – iar în unele cazuri se poate ajunge la pierderea locului de muncă, la divorţ. Susţinem cu convingere necesitatea ca victimele să fie evaluate şi susţinute psihologic mult timp după accident, datorită caracterului dinamic al procesului de evoluţie post-traumatică. Această modificare legislativă este un prim pas pentru stabilirea unor standarde de bună practică privind evaluarea victimelor accidentelor şi agresiunilor în general”.