Un afgan expulzat de britanici în țara sa a câștigat bătălia în justiție

Un afgan expulzat de britanici în țara sa a câștigat bătălia în justiție

Samin Bigzad (foto) se va întoarce din Kabul, după ce Ministerul britanic de Interne a pierdut un proces, în instanță. Imigrantul a cerut azil, dar a fost deportat în Afganistan, în ciuda unor amenințări cu decapitarea primite din partea talibanilor.

Aflat într-un hotel din Kabul, Samim a așteptat verdictul, în timp ce avocații săi l-au reprezentat la Înalta Curte de Justiție. Acțiunea Ministerului de Interne este, la prima vedere, o sfidare a deciziei anterioare a instanței, a spus un judecător britanic.

Bătălie în instanță

Autoritățile de la Londra au vrut să-l expulzeze pe Bigzad în august, dar planul a fost zădărnicit de un pilot al Turkish Airlines, care a refuzat să decoleze de pe aeroportul Heathrow cu afganul la bord. Pilotul a blocat tentativa polițiștilor de a-l urca cu forța pe tânărul de 22 de ani în avion, după ce mai mulți activiști au anunțat pasagerii și echipajul despre situația lui. Bigzad a fost dus înapoi în arest, până marțea trecută, când rudele au fost anunțate că el va fi deportat peste patru ore. Avocații săi au obținut o hotărâre de urgență, în timp ce el aștepta un zbor de legătură din Istanbul. Ministerul de Interne trebuia să întoarcă imigantul în Marea Britanie până la revizuirea legală a cazului său, dar oficialii l-au îmbarcat spre Afganistan.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se teme pentru viața sa

A doua zi, judecătorul explica: „guvernul trebuie să-l aducă de urgență pe Bigzad înapoi, cu prima cursă comercială sau cu o cursă charter”. Samin Bigzad susține că a fugit din Afganistan în 2015, după ce a fost amenințat cu moartea de către talibani, pentru că era angajatul unei firme de construcții, care are contracte cu guvernul afgan și armata americană.