ANUNŢUL lui Tăriceanu: „Folosirea noilor tehnologii în ALEGERI este INEVITABILĂ!”
- Razvan Gheorghe
- 1 septembrie 2017, 11:57
Domeniul electoral trebuie să ţină pasul cu progresul tehnologic, iar folosirea noilor tehnologii în alegeri este inevitabilă, având efecte benefice atât pentru alegători cât şi pentru organismele de management electoral, a declarat, vineri, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, în cadrul unei conferinţe organizate de Asociaţia Mondială a Organismelor Electorale (A-WEB) în colaborare cu Autoritatea Electorală Permanentă.
"Suntem conştienţi că, indiferent de raţiunile intrinseci ale utilizării tehnologiei în alegeri, domeniul electoral trebuie să ţină pasul cu progresul tehnologic şi evoluţia societăţii şi că aceasta nu poate funcţiona fără sprijinul specialiştilor şi cercetărilor în domeniul electoral. În acest moment, folosirea noilor tehnologii în alegeri este inevitabilă, cu efecte benefice atât pentru alegători cât şi pentru organismele de management electoral. Este evident că nu vorbim de o tendinţă, de un scop în sine, ci de o necesitate, aceea de a asigura proceselor electorale mai multă transparenţă, mai multă eficienţă şi pentru a veni în ajutorul tuturor factorilor implicaţi, adică organisme de management electoral, competitori electorali, alegători şi observatori", a precizat preşedintele Senatului.
Tăriceanu a subliniat că este important ca utilizarea tehnologiilor în procesele electorale să ţină cont de drepturile omului, de constrângerile constituţionale şi de standardele internaţionale în materie electorală.
"În anul 2016, România a trecut cu succes testul unor alegeri la care s-au aplicat în premieră tehnologii moderne, prin informatizarea secţiilor de votare. Procesul a fost minuţios pregătit, în primul rând prin reforma profundă a legislaţiei electorale, aprobată de Parlament, cu un an înainte de alegeri. Noua legislaţie a fost rodul unei colaborări strânse între forul legislativ, specialiştii din cadrul AEP şi al celorlalte instituţii implicate în alegeri", a spus el.
Referindu-se la tema conferinţei - ''Cum numărăm şi cum interpretăm voturile: utilizarea tehnologiei pentru consolidarea transparenţei proceselor electorale'', Tăriceanu a afirmat că aceasta conţine "elementul cheie al unor alegeri democratice".
"Fiecare stat are responsabilitatea de a asigura cetăţenilor săi cadrul democratic în care aceştia să decidă liber, având garanţia că în ziua alegerilor egalitatea dintre ei este menţinută şi garantată şi anume: un alegător - un vot. În acest sens, toată ecuaţia se sprijină pe corectitudinea numărării voturilor, etapă care trebuie să reflecte cu acurateţe opţiunile exprimate de către cetăţenii care s-au prezentat la urne", a declarat preşedintele Senatului, citat de Agerpres.
El a mai arătat că decidenţii politici trebuie să fie receptivi la propunerile şi iniţiativele organismelor electorale, să sprijine efortul acestora de a asigura alegeri libere şi transparente, valorificând inclusiv know-how-ul dobândit în urma unor dezbateri internaţionale, precum cele de la Bucureşti. De asemenea, el l-a felicitat pe preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Daniel Barbu, pentru preluarea, joi, a conducerii Asociaţiei Mondiale a Organismelor Electorale (A-WEB), pentru un mandat de doi ani. Totodată, a subliniat că această dublă ipostază aduce după sine "nu doar lauri, ci şi o îndoită responsabilitate".
Daniel Barbu a subliniat că oricât de diversă ar fi natura autorităţilor de management electoral funcţia lor comună le obligă să aibă o poziţie unică în ce priveşte conceptul instituţional şi situaţia politică.
"Chiar atunci când aceste entităţi sunt finanţate de către guvern, direct sau prin intermediul Parlamentului, ele nu sunt agenţii de stat, cu excepţia câtorva cazuri. Pe de altă parte, însă, nu aparţin societăţii, nu sunt asociaţii de cetăţeni. Prin urmare, trebuie să păstreze distanţa faţă de societate, pentru că misiunea lor este să extragă din societate voinţa politică a acesteia şi să o prezinte sub formă de rezultate electorale măsurabile. Prin urmare, organismele noastre sunt în acelaşi timp exterioare statului şi exterioare societăţii. Se află undeva la mijloc", a spus el.
A-WEB reuneşte organisme de management electoral din peste 100 de ţări de pe cinci continente.