O plăcere carnală „nevinovată” UCIDE PE NESIMŢITE. Lumea medicală, ÎN ALERTĂ MAXIMĂ

O plăcere carnală „nevinovată” UCIDE PE NESIMŢITE. Lumea medicală, ÎN ALERTĂ MAXIMĂ

Oncologii din Noua Zeelandă sunt în alertă. Un studiu recent arată o realitatea groaznică: în ultimii 25 de ani s-au dublat cazurile de cancer oral la bărbaţi. Motivul? Practicarea sexului oral neprotejat şi contactul cu HPV (human papilloma virus).

Astfel, în afara fumatului în exces, „vinovat” pentru multe cazuri de cancer la gât, şi ceea ce se întâmplă în dormitor contează când vorbim despre teribila boală. Oficiul neozeelandez pentru cancer a transmis că numai în 2013 au fost diagnosticaţi 96 de bărbaţi şi 26 de femei cu cancer la gât sau la limbă.

„Vedem tineri, care altfel sunt sanatosi, afectati de cancer. Primii trei factori de risc sunt: vârsta bărbatului, contactele sexuale timpurii şi numărul mare de parteneri, mai ales al celor folosiţi pentru sexul oral. Infecţia cu HPV este mai întâlnită la femei decât la bărbaţi”, a declarat doctorul Julian White, conform dailymail.co.uk.

Celebrul caz al unui star de la Hollywood

Ne puteți urmări și pe Google News

Subiectul cancerului oral provocat de HPV luat de la sexul oral practicat cu o femeie a căpătat amploare în 2011, când actorul Michael Douglas a indicat-o pe soţia sa, Catherine Zeta Jones, principala vinovată pentru că a fost diagnosticat cu groaznicul tip de cancer.

„Fără să doresc să intru în detalii, acest tip de cancer este provocat de HPV, care în cele mai multe cazuri vine de la cunnilingus”, declara Douglas la acea vreme.

Ulterior, starul de la Hollywood şi-a retras declaraţiile, precizând că regretă situaţia jenantă în care şi-a pus soţia.

Ce este HPV (human papilloma virus)?

Cel puţin 70% dintre persoanele active sexual vor fi infectate cu HPV la un moment dat pe parcusul vieţii. Există câteva tulpini care cauzează diferite tipuri de cancer: la gât, la cap, la organele genitale. Conform Oral Cancer Foundation, virusul HPV este una dintre cauzele principale pentru cancerul oral, HPV16 fiind responsabil pentru cancerul oral.

Cele mai afectate zone de HPV

Zonele în care se întâlneşte cel mai des cancerul oral provocat de HPV sunt limba şi amigdalele, iar virusul este tot mai întâlnit şi în cazul tinerilor. Practicarea sexului oral cu mai mulţi parteneri este unul dintre motivele apariţiei cancerului oral.

Se poate preveni cancerul oral provocat de HPV?

Da, dar numai practicând sexul protejat. Cea mai sigură soluţie: folosirea prezervativului pentru orice tip de sex. Persoanele cu mai mulţi parteneri au un risc mai mare de a contracta virusul. Riscul de îmbolnăvire creşte după 40 de ani. Consumul de tutun şi alcool, dieta slabă în fructe şi legume, dar şi expunerea la radiaţii ultraviolete influenţează apariţia cancerului la nivelul buzelor.

Apariţia şi simptomele cancerului oral

- apariţia unor inflamaţii/porţiuni îngroşate, noduli sau excrescenţe la nivelul buzelor, al gingiilor sau al altor porţiuni ale cavităţii bucale

- apariţia unor pete de culoare roşie, alb-violet, sau alb-roşiatice în cavitatea bucală

- senzaţii de amorţeală, durere şi sensibilitate la nivelul fetei, cavităţii bucale sau al gâtului

Cancerul oral poate fi depistat la timp

Depistarea timpurie a cancerului oral înseamnă o rată de supravieţuire de aproximativ 80%. În prezent există mai multe teste specifice, dintre care merită amintit Oral Cancer Screening. Aparatul care realizează procedura de control are o camera digitală ce permite medicului stomatolog să aibă o imagine detaliată a cavităţii bucale. De asemena, acesta permite scanarea în profunzime a tuturor zonelor care ar putea conţine leziuni cancerigene, neobservabile cu ochiul liber.