Vicepremierul SEMJEM al Ungariei nu dorește INDEPENDENȚA secuilor

Vicepremierul SEMJEM al Ungariei nu dorește INDEPENDENȚA secuilor

Semjem, vicepremierul Ungariei, s-a declarat foarte nemulțumit și împotriva inițiativei recunoașterii secuilor ca grup etnic independent.

Vicepremierul ungar Zsolt Semjen a calificat luni drept ”dăunătoare şi periculoasă” o iniţiativă cetăţenească privind recunoaşterea secuilor ca grup etnic independent al naţiunii ungare, transmite MTI, citată de Agerpres.

 

”Secuii sunt unguri”, dar, ”în logica acestei iniţiative”, ungurii ar putea fi împărţiţi mai departe în diferite grupuri etnice, a declarat vicepremierul Semjen, subliniindu-şi opoziţia faţă de această solicitare.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Potrivit lui Zsolt Semjen, iniţiativa a fost înaintată fie ”cu bune intenţii” şi ”bazată pe o totală incompetenţă”, fie fiind ”motivată de ceva mai rău”, oficialul ungar notând că politicienii români ”au dorit multă vreme să declare” că nici ceangăii, nici secuii nu sunt unguri.

 

Iniţiativa respectivă merge împotriva atât a ”realităţii istorice”, cât şi a intereselor naţionale ale Ungariei, a concluzionat vicepremierul de la Budapesta.

 

Iniţiativa a fost aprobată de Comitetul Electoral Naţional (NVB) la 25 iulie, dată de la care petiţionarul are la dispoziţie 120 de zile pentru a strânge 1.000 de semnături de susţinere, ce vor apoi verificate de acelaşi organism.

 

Dacă semnăturile vor fi aprobate, NVB urmează să solicite o opinie Academiei Ungare de Ştiinţe, iar ulterior să supună parlamentului pentru un vot textul iniţiativei, împreună cu semnăturile de susţinere şi opinia Academiei.