Când Steaua era Steaua şi Bancorex, bancă. POVESTEA UNEI FOTOGRAFII

Când Steaua era Steaua şi Bancorex, bancă. POVESTEA UNEI FOTOGRAFII

Bancorex a fost din 1995 până în 1997 sponsorul echipei de fotbal Steaua Bucureşti, iar Cristi Ciocoiu, Marius Lăcătuş şi Iosif Rotariu erau vedetele din Ghencea.

Acum, Steaua va juca, cel mai probabil, în liga a patra, fiind reînfiinţată de Clubul Sportiv al Armatei sub conducerea lui Lăcătuş, iar de Bancorex a mai rămas doar o amintire neplăcută. Din 2003 până în primăvara lui 2017, numele de Steaua era purtat de echipa patronată de Gigi Becali, care a fost obligată de justiţie să-şi schimbe denumirea. E vorba de FCSB care, marţi seara, a făcut egal cu Viktoria Plzen în preliminariile Ligii Campionilor Europeni. Gigi Becali a ajuns în anturajul FC Steaua prin 2000, iar pe 24 ianuarie 2003 a preluat controlul clubului. Până atunci fusese finanţator al asociaţiei non-profit care controla fosta campioană a Europei, condusă de Viorel Paunescu.

Două tabere

Fostele glorii ale Stelei s-au împărţit în două tabere, una e cu FCSB, alta cu noua Steaua, care deţine palmaresul până în 2003. Iosif Rotariu este alături de echipa Armatei. „Eu mă identific cu echipa lui Marius Lăcătuş! Dacă eram mai tânăr, cu siguranţă mă vedeaţi jucând la echipa din Ghencea. Acum sunt alături de ei”, declara el recent. Cristi Ciocoiu, care între anii 1996 şi 2001 marca 32 de goluri în tricoul Stelei, nu a făcut niciun anunţ legat de preferinţa sa.

Ne puteți urmări și pe Google News

A jucat doar patru ani

Bancorex a apărut pe piaţa bancară în 1995, când, din raţiuni de marketing, era schimbat numele Băncii Române de Comerţ Exterior (BRCE). A fost desfiinţată în 1999 după scandaluri imense iscate de devalizarea sa prin credite acordate pe criterii politice. Creditele neperformante au fost transferate în portofoliul Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Bancare, instituţie creată special. Banca restructurată a fuzionat prin absorbţie cu BCR. În 1997 se încercase o redresare, iar preşedintele Răzvan Temeşan a fost judecat şi condamnat.