Ce ar putea păți România dacă ar desființa monumentele ostașilor sovietici?

Ce ar putea păți România dacă ar desființa monumentele ostașilor sovietici?

Senatul Federației Ruse intenționează să aplice sancțiuni Poloniei întrucât oficialii de la Varșovia vor să demoleze monumentele sovietice.

Senatorii ruși i-au solicitat președintelui Vladimir Putin permisiunea de a adopta sancțiuni împotriva Poloniei, care a decis desființarea monumentelor sovietice potrivit agerpress.

Polonia a adoptat o lege care autorizează demolarea monumentelor sovietice, considerate o relicvă a regimului totalitar. Săptămîna trecută, Ministerul de Externe rus a avertizat Varșovia că acest lucru ar încălca acordurile privind patrimoniul încheiate între Rusia și Polonia. Peste 600.000 de militari sovietici și-au pierdut viața în Polonia, în timpul celui de-al doilea război mondial, au arătat  diplomații ruși.

La rândul său, ambasadorul polonez în Rusia, Wlodzimierz Marciniak, a declarat, luni, că legea poloneză se referă la interzicerea propagandei comuniste și a altor sisteme totalitare și nu la cimitirele și memorialele închinate soldaților sovietici.

Oficialul polonez a dat asigurări că au fost adoptate o serie de amendamente care specifică procesul de luare a deciziilor cu privire la monumentele vizate, care nu va putea fi luată ”în mod arbitrar, ci pe baza concluziei unor experți”. Potrivit acestuia, Polonia respectă profund memoria soldaților sovietici și eroismul lor din timpul celui de-al doilea război mondial și nu intenționează să elimine tot ce are legătură cu trecutul sovietic.

La sfîrșitul lui iunie a.c., Institutul Polonez pentru Memoria Națională (IPN) a anunțat că monumentele dedicate gloriei Armatei Roșii, ridicate în Polonia după 1945, vor fi transferate într-un fost depozit subteran de rachete nucleare sovietice, după ce cu un an înainte guvernul de condus de partidul Dreptate și Justiție (PiS) a decis să șteargă toate urmele dominației sovietice în Polonia.