Protest inedit al agricultorilor francezi. Peste două tone de piersici, aruncate în fața consulatului Spaniei, de la Perpignan.

Protest inedit al agricultorilor francezi. Peste două tone de piersici, aruncate în fața consulatului Spaniei, de la Perpignan.

Concurența neloială a producătorilor spanioli i-a determinat pe agricultorii francezi să ajungă la măsuri extreme. Aproximativ două tone de piersici acoperite simbolic în drapelul Franței au fost aruncate, marți, în fața Consulatului Spaniei de la Perpignan.

”Am decis să facem o acțiune împotriva distorsionării prețurilor de la Perpignan cu cele din  Spania”, a declarat Yves Aris, președintele Federației Sindicatelor Departamentale a Fermierilor (FDSEA), potrivit AFP.com.  Oficialul  FDSEA a mai precizat faptul că  protestul a fost simbolic și a fost determinat de concurența neloială pe care o fac fermierii spanioli care o folosesc lucrători români.

„Lupta noastră astăzi este de compensare a muncii de preț.  Obiectivul este prețul”, a adăugat liderul FDSEA.

Între 1967 și 2015, producția de fructe a scăzut brusc în departamentul Perpignan din Franța, în principal datorită competiției spaniole.

Ne puteți urmări și pe Google News

Numai sectorul pescuitului și al nectarinelor  încă mai  rezistă și chiar a crescut ușor (+ 5%), de la 59.500 la aproximativ 62.000 de tone, potrivit datelor furnizate de Ministerul Francez al Agriculturii.

Datorită  vremii  favorabilă, piersicile spaniole ajung mai repede și la prețuri mai mici, pe piețele franceze și europene decât produse în regiunea franceză  a Pirineilor  Orientali.