24.000 ha de păduri virgine din România sunt în patrimoniul UNESCO. Nicio creangă nu mai poate fi retezată

24.000 ha de păduri virgine din România sunt în patrimoniul UNESCO. Nicio creangă nu mai poate fi retezată

Cele mai valoaroase păduri virgine de fag din România au fost salvate de UNESCO. Este vorba de aproape 24.000 ha, care au fost încluse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Acestea sunt situate în opt zone diferite, dintre care trei în Banat: Izvoarele Nerei, Cheile Nerei-Beușnița, Domogled - Valea Cernei, Cozia, Codrul Secular Șinca, Groșii Țibleșului, Codrii Seculari Strîmbu-Băiuț, Codrul Secular Slătioara.

Comitetul Parimoniului Mondial UNESCO a adoptat la finalul săptămânii trecute, la Cracovia, înscrierea în Patrimoniul Mondial UNESCO a proprietății "Ancient and Primeval Beech Forests of the Carpathians and Other Regions of Europe. Astfel, au fost astfel înscrise în lista patrimoniului mondial cele mai reprezentative și bine conservate păduri de fag din întreg arealul natural al speciei.

”Pădurile seculare cu structuri primare (pădurile virgine și cvasivirgine) sunt mostre ale ultimelor ecosisteme terestre care au mai rămas Europei, care s-au format fără o influență umană semnificativă, ci ca rezultat al unei îndelungate evoluții naturale de mii de ani. Astăzi, aceste păduri reprezintă adevărate laboratoare științifice care ne vor ajuta să înțelegem printr-o lecție vie și să păstrăm tainele universului pădurii. În plus, aceste păduri au un rol esențial în păstrarea identității culturale a comunităților locale. În Munții Carpați se poate vorbi despre o „civilizație a lemnului”, istoria, filozofia de viață, cultura și tradițiile comunităților locale din aceste zone sunt atât de strâns legate de pădurea care le adăpostește încât cele două concepte nu pot fi separate.  Numai pătrunzând misterele acestor păduri naturale care odinioară acopereau marea majoritate a teritoriilor vom putea înțelege care a fost sursa de inspirație, materie și energie în viața comunităților locale de-a lungul istoriei”, transmit reprezentanții WWF România, unii dintre cei mai active militanți pentru păstrarea pădurilor de la noi.

Ne puteți urmări și pe Google News