Semnal de alarmă şi pentru România! Riscurile căldurii excesive: 783 de cazuri de mortalitate cauzată de căldură
- Antonia Hendrik
- 10 iulie 2017, 11:52
Semnalul oamenilor de ştiintă este acesta: Se va muri de cald până la sfârşitul secolului. 74% din populaţia planetei riscă grave probleme. Cea mai mare parte a populaţiei, va fi expusă unei călduri cu efecte letale.
În multe zone ale lumii, România inclusiv, valurile de căldură anormală sunt din ce în ce mai frecvente şi răspândite. Astăzi 30% din populaţia mondială este expusă cel puţin 20 de zile pe an unei călduri potenţial letale. Acesta este rezultatul unui studiu publicat de revista ştiinţifică Nature Climate Change. Temperaturile excesiv de ridicate, cu umiditate crescută, pot deveni letale. Numai în ultima perioadă rezultatul este deja îngrijorător, cu 783 de cazuri de mortalitate cauzată de căldură.
Ceea ce îngrijorează este viitorul. Din cauza creşterii emisiunilor de gaz de seră, este foarte probabil ca temperatura că continue să crească şi în 2100 procentul populatiei mondiale expuse la valurile de căldură potenţial mortale să fie de cel puţin 74%, prognozat mai mare. Dacă emisiunile de gaz de seră ar trebui să se oprească sau să se diminueze drastic, oricum 45% din populaţia lumii va suferi de căldura excesivă.
Din harta elaborată în acest studiu este evident că vor fi tropicele cele care vor resimţi mai mult creşterea riscurilor datorate căldurii, zone în care sunt frecvente valori înalte de temperatură şi umiditate. În latitudinile medii, în schimb, în oraşe precum New York sau Roma, Madrid sau Bucureşti, căldura va fi extremă doar în lunile estivale. La tropice însă se va simţi cel mai acut căldura şi umiditatea, iar cazurile de decese din acest motiv destul de frecvente.