Cozmin Gușă, despre alegerile din 2009: „Exista un pericol IMINENT de fraudare”

Cozmin Gușă, despre alegerile din 2009: „Exista un pericol IMINENT de fraudare”

Cozmin Gușă face noi dezvăluiri legate de controversatele alegeri din 2009, câștigate de Traian Băsescu. Consultantul politic a declarat, în faţa comisiei de anchetă a Parlamentului, că s-a retras din politică în 2008, încercând apoi, pe partea de consultanță, să agregheze intern și internațional o structură care să permită atât consultanța politică, cât și geopolitică.

"Am acceptat propunerea lui Mircea Geoană de a-l sprijini în campanie la începutul lui 2009, când nu era candidatul oficial anunţat de PSD. Am făcut-o pro-bono, datorită fiind prietenia dintre noi. Am simţit că am o datorie să fac asta pentru că credeam şi cred şi acum că al doilea mandat al lui Traian Băsescu urma să fie dezastruos. Realitatea mi-a dat dreptate. 

Am fost și prezentat, într-o întâlnire a partidului de la Poiana Brașov, la începutul anului, lucru care a generat  o agitație destul de mare într-o aripă a PSD cu care rămăsesem în conflict - aripa lui Ion Iliescu - și am avut o anumită acomodare informală cu cei doi șefi de campanie - Dragnea și Hrebenciuc”, a declarat Cozmin Gușă.

Gușă a subliniat că atunci, din punct de vedere public, era susținător al lui Mircea Geoană. ”Din această calitate am prezentat situatii, am facut comentarii, am avut prezență publică cu aceasta etichetă de susținător. Staff-ului de campanie i-am acordat consiliere pe zonele unde considerau ca sunt deficitari. Parte din aceste lucruri le-am publicat într-o carte, în 2010, insistând că, după părerea mea, alegerile au fost fraudate. 

Ne puteți urmări și pe Google News

A existat o mobilizare anti-Geoană în PSD

Gușă susține că Mircea Geoană nu a avut susținere din partea PSD în 2009. ”În prima parte din 2009 a existat o mobiliare anti-Geoană în PSD, a lui Oprescu și Iliescu, un lucru care punea serioase probleme la început de campanie candidatului, pentru că Iliescu nu era oricine, ci era președintele de onoare al partidului.

Asta a culminat cu mesaje publice dure împotriva lui Geoană, chiar și din partea lui Năstase, generând tensiune în echipa de campanie, care era bicefală - Hrebenciuc și Dragnea -. Nu erau încă germenii unei posibile acțiuni nelegitime, ci un fel de agitație internă care s-a modificat după europarlamentarele din 2009. Experimentul EBA ni s-a părut un fel e repetiție pentru ce avea să urmeze - calibrarea pentru alt gen de voturi care se pot aduna alt fel spre finalul anului.

A doua parte a lui 2009, tocmai din pricina rezultatului de la europarlamentare, a inceput mai tensionat. Am avut semnale de la oameni din mass-media ca sunt presati de oameni din jurul lui Băsescu. Presiunile lui Iliescu au devenit mai corozive. A existat si o presiune ca Ponta sa fie numit purtător de cuvânt al campaniei - lucru pe care l-am considerat nociv”, a declarat Cozmin Gușă.

Consultatul politic a mai dezvăluit și faptul că în 2009 au existat numeroase mesaje informale că PSD ar trebui să se retragă. ”Incidentul Dan Nica a fost determinant. A avut o poziție publică legitimă din poziția de ministru de Interne, inițiind o dezbatere legată de posibilitatea fraudării. A introdus o mare agitație publică, o emoție în interiorul PSD, care, la finalul lui septembrie 2009, a luat o decizie greșită - de a renunța la guvernare”, a mai declarat Gușă. 

”Fără să am calitate de partid, am insistat în discuțiile cu Geoană că urma să-i fie fatală această retragere din guvernare, pentru că asta însemna derularea unor mecanisme corozive sau ilegale care ar fi dus avantaje nemeritate lui Băsescu.

Prefecții au fost schimbați după reguli care nu aveau neapărat legătură cu spiritul legii. Au devenit prefecti si PDL-iști, imediat după alegeri. Am avut informatii despre oameni din structuri ale Guvernului care au fost schimbati pe capete, schimbarea presedintilor sectiilor de campanie. La toate acestea s-a adăugat și decizia de referendum concomitent pentru maximum 300 de parlamentari

Toate aceste elemente nu aveau o reflectare mediatică tocmai corectă, spune Cozmin Gușă, în condițiile în care exista și o luptă pentru influență mediatică. ”Asta mi-a demonstrat că se pregătea o fraudare a alegerilor”, a afirmat Gușă.

Nebunia a început după ora 22

A existat o ședință informală a PSD, a dezvăluit Cozmin Gușă, în dimineața de după aflarea rezultatului alegerilor. La această ședință au fost prezenți Iliescu, Năstase și cei doi șefi de campanie - Hrebenciuc și Dragnea 

”Era clar că se întâmplase ceva. Nu se justifica o asemenea recuperare care să se încheie pe numărătoarea paralală pe care PDL o făcea în sediu în mod tradițional. A doua zi, către dimineață, a fost evident că a existat o fraudare.

A existat o tentativă a lui Ponta de a intra în acea ședință, dar la propunerea mea nu a fost acceptat. Am considerat-o prea importantă. Ședința a vizat o discutie exploratorie despre intenția membrilor PSD - care erau convinși că alegerile le fuseseră furate - de a dori să manifesteze in strada, pasnic, impotriva acelui rezultat. Pozitia pe care am avut-o in acea sedinta a fost ca daca membrii PSD nu vor fi lasati sa-si exprime nemultumirea pasnic, la nivel de filiale aveau dovezi legate de procesele verbale, atunci decizia CCR care urma sa fie sesizata de noi era previzibilă”, a declarat Cozmin Gușă.

Iminența fraudării a fost clară încă de dinainte de alegeri

Cozmin Gușă este de părere că semnele fraudării au apărut cu mult înainte de alegeri, iar cei prezenți la Gabriel Oprea acasă nu aveau cum să influențeze rezultatul. ”Nu cred că la granița NATO era nevoie de astfel de manifestări. Ei au spus că dacă cetățenii vor ieși în stradă, ei urmau să intervină pentru ca România să nu intre într-un război fratricid. 

Succesiunea lucrurilor legate de eliminarea PSD de la guvernare, felul în care s-au schimbat prefecții, președinții secțiilor de votare, disperarea pe care o simteam din partea echipei lui Traian Băsescu mi-au dat de bănuit", a mai spus Gușă.

Citește toate declarațiile din Parlament AICI