SFATUL PSIHOLOGULUI. Cum îți alegi viitorul | Admitere 2017

SFATUL PSIHOLOGULUI. Cum îți alegi viitorul | Admitere 2017

Proaspăt ieșit de pe băncile liceului, cu BAC-ul luat, poate că nu știi încotro s-o apuci. E proverbialul „ultim ceas” înainte de admiterea la facultate, așa că ești pus în fața faptului de a alege în ce direcție să mergi. Cum faci asta, ne explică psihologul colaborator al EVZ, Eveline Țibichi Osnaga

Deși trec pragul dintre copilărie și maturitate – Bacalaureatul – mulți dintre tinerii din ziua de azi se lasă pe mâna părinților atunci când aleg ce facultate să urmeze. În România, psihologii - consilieri de dezvoltare personală nu sunt văzuți ca o variantă ajutătoare pentru momentul în care trebuie să descopere și să aleagă ce e bine și ce i s-ar potrivit să facă mai departe în viață. Or, obsedați să punem mâna pe diplomă, nu facem întotdeauna alegerea potrivită. Consilierii de care vorbeam au instrumentele necesare care ar sprijini un tânăr în acest moment decizional extrem de important să facă alegerea potrivită. Una pe care să n-o regrete mai târziu, în viață.

- EVZ: Cum îți alegi facultatea? Tu, adolescent, proaspăt absolvent de liceu sau elev în ultimul an de liceu, cum îți dai seama la ce te pricepi și ce te prinde?

- Psiholog Eveline Țibichi Osnaga: Pentru unii e simplu pentru că au fost atenţi la propria persoană şi ştiu exact ce vor sau ce li s-ar potrivi. Mai există un segment, însă, care nu ştie exact, sau pur şi simplu oscilează între două sau mai multe opțiuni. Acestora din urmă le este recomandat să apeleze la un consilier de dezvoltare personal, care în urma unor evaluări le poate oferi variante optime spre o carieră de succes. În realitate, însă, nimic nu se obţine fără efort şi dedicare, iar până la a deveni un punct de referinţă într-un anumit domeniu, este nevoie de răbdare şi dorinţă de afirmare.

Obsedați să mergem toți, la facultate

- Există teste care se pot face ca să-ți descoperi aptitudinile, mă rog, ca să descoperi la ce ești bun și ce ți se potrivește?

- Da, în general, în cabinetele de consiliere şi dezvoltare personală avem instumente sub formă unor chestionare, al unor teste care ne ajută să îndrumăm paşii celor care ne cer ajutorul. Și, deşi aceste teste sunt foarte utile, încă apelăm, în viața de zi cu zi, la metode rudimentare de orientare profesională, precum voinţa unuia dintre părinţi sau a unui membru marcant al familiei. În România încă există concepţia că absolut oricine trebuie să aibă facultate, chiar dacă după terminarea acesteia ne alegem doar cu o diplomă și n-o folosim în veci. Am uitat parcă cu toţii că orice meserie este o „brăţară de aur” şi că până la urmă nu cartoanele sunt importante, ci ce anume facem pentru societate după ce terminăm o facultate. În rândul elevilor de liceu există şi un dezinteres faţă de activităţile şcolare, pentru că ştiu că şi dacă învaţă şi dacă nu, petrec prea mult timp învăţând, tot or să ajungă la o facultate, şi sunt din ce în ce mai dezinteresaţi în a lua o decizie în legătură cu propria carieră.

Momentul în care ne maturizăm sau nu

- Ce înseamnă pentru un adolescent majoratul și bacalaureatul. Cum îi modifică/schimbă gândirea și personalitatea?

- Examenul de bacalaureat încă îşi îndeplineşte cu succes rolul de examen al maturităţii. Este examenul care îi pune pe elevi faţă în faţă cu realitatea şi le oferă cântarul cu care pot stabili greutatea unei decizii atât de importante la nivel personal. Cât despre schimbările care intervin la nivel psihologic, ele pot varia de la persoană la persoană. Pe unii îi maturizează brusc, iar pe alţii îi infantilizează atunci când părinţii ajung să ia decizii în locul lor sau atunci când nu ies din rolul de copil, când refuză să facă pasul spre maturitate.

- Cum te pregătești psihic pentru facultate?

- Păi, aici joacă un rol important încrederea în propria persoană, cunoaşterea calităţilor şi a defectelor, dorinţa de schimbare, dorinţa de autodepăşire a condiţiei, rezistenţa la stres şi nu în ultimul rând multă ambiţie. Dar revin şi spun că nu facultatea te face om, ci principiile de viaţă şi calităţile pe care le avem fie că vorbim de cele native sau cele dezvoltate în timp.

Ne puteți urmări și pe Google News