PNL, Ludovic Orban și „Cuțitele fratricide” din PSD

PNL, Ludovic Orban și „Cuțitele fratricide” din PSD

PSD și showul „Cuțitele fratricide” au lăsat într-un con de umbră marele eveniment din tabăra liberală: Congresul PNL. Interesul publicului a fost canalizat, cu destulă măiestrie, spre lupta pentru însușirea guvernului.

Astfel, Dragnea, Grindeanu și Ponta au ocupat televizoarele și restul mass-media, lăsând un loc minuscul pentru Ludovic Orban și Cristian Bușoi, liderii PNL care, sâmbătă, s-au înscris în cursa pentru șefia partidului.

 

A câștigat Ludovic Orban, liberalul făcut penal de DNA și care a fost la un pas de a fi aruncat la lada de gunoi a istoriei dacă o instanță de judecată ar fi înghițit pe nemestecate lucrarea procurorului. Noului șef al PNL, cu lungă experiență în interiorul acestui partid, tranșant și vocal cum îl știm, îi revine acum misiunea de a ne demonstra că liberalismul nu a murit în România, că poate face o opoziție inteligentă în favoarea interesului public, ba chiar să încerce să preia puterea dacă adversarii pesediști îi crează premizele unei astfel de acțiuni.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Ce așteaptă de la liberali și de la Orban o parte din electorat, ce își dorește președintele Iohannis de la PNL, ce aștept eu, un cetățean neimplicat politic?

 

Încep cu declarația transmisă de șeful statului chiar în timpul Congresului de sâmbătă:

„Îmi doresc ca toată energia să se transforme în zilele, lunile şi anii viitori în proiecte pentru România şi pentru cetăţenii acestei ţări. România are nevoie, astăzi, mai mult ca oricând, de partide puternice. Prin partid puternic nu înţeleg însă un partid unde liderul său este puternic, ci un partid unde democraţia internă este reală, unde există dezbatere, unde toate resursele valoroase ale partidului sunt folosite la potenţialul lor maxim”. 

 

Mesajul lui Klaus Iohannis poate fi interpretat, însă, și ca o atenționare dură la adresa lui Liviu Dragnea, care a acaparat PSD și a provocat criza politică în momentul în care nu a reușit să-și ducă la îndeplinire multe din promisiunile făcute în campania electorală. Este, totodată, și o invitare a noului șef liberal să nu confiște partidul și să vină cu proiecte concrete pentru țară.

 

Ludovic Orban și echipa sa vor trebui să lucreze intens ca să ne recâștige încrederea în principiile de centru-dreapta,  să ne ofere o alternativă viabilă la programul de stânga al lui Liviu Dragnea. 

 

Aș vrea să aflăm că oamenii de afaceri, angajații din mediul privat, micii întreprinzători au și ei o șansă la un trai mai bun, așa cum PSD a pregătit terenul pentru bugetari.  

 

Sunt așteptări imense în momentul de față de la acest partid liberal care susține și promovează proprietatea privată și sectorul privat din economie, iar Ludovic Orban va trebui să se grăbească cu propagarea mesajelor în acest sens. El trebuie să repare ceea ce au stricat conducerile anterioare ale partidului, rămase într-un fel captive oglinjoarei în pofida liberalismului ideologic.

 

Personal, mi-aș dori să aud propuneri de politici pentru cele mai importante sectoare: educație, sănătate și muncă. Reînființarea școlilor profesionale, acum când învățământul universitar mamut se prăbușește, ar demonstra gândirea unei strategii pe termen mediu și lung în ceea ce privește învățământul pentru meserii și cel postliceal.  

 

Regândirea unui sistem sanitar funcțional este imperios necesară, iar modele europene, de sorginte liberală îndeosebi, ar putea fi implementate și în România dacă se renunță ca bugetul Sănătății să mai fie buzunarul tuturor guvernanților, la bunul plac al ministrului de Finanțe al partidului de guvernământ.

 

Pentru Ludovic Orban ar trebui să fie prioritară și o analiză serioasă asupra ministerelor de Interne și Justiție, acolo unde problemele sunt cu toptanul și unde democrația are mult de suferit. Nu va putea să schimbe PNL legi și instituții, dar va putea să ne facă să simțim că avem, după mult timp, o Opoziție activă, cu rolul clar de a amenda orice derapaj al Puterii. 

 

Deși știu că România post-decembristă nu a avut niciodată alegeri anticipate, totuși aș aprecia dacă PNL, alături de PMP, USR și UDMR ar sta la pândă ca să pună mâna pe putere dacă se crează o breșă. Moțiunea de miercuri, spre exemplu. Apoi două nominalizări de premier respinse. Cine va face propunerile – Dragnea sau Grindeanu?! Ei, aici se joacă, se caută breșa! Președintele Iohannis nu pare, însă, că n-ar susține piesa dizolvării Parlamentului…