Numărul persoanelor care trebuie urgent să slăbească a crescut vertiginos avertizează o echipă de cercetare. Studiul acesteia arată că aproape o treime din populația globului este supraponderală.
Cercetătorii numesc această situație ”o criză îngrijorătoare și în creștere a sănătății publice”, adică din ce în ce mai mulți oameni sunt supraponderali. Experții presupun că în anul 2015 peste 700 de milioane de oameni aveau o greutate nesănătoasă, adică un așa-numit Body-Mass-Index (BMI) cu o valoare de peste 30. Alte 1,5 miliarde de oameni aveau un BMI între 25 și 30, conform studiului.
Aceleași cercetări arată nu numai că mulți adulți trebuie urgent să slăbească, ci și copii: aproximativ 7 procente din copii la nivel mondial sunt deja supraponderali de la vârste între doi și patru ani.
Un grup de studiu condus de Institutul de evaluare a sănătății de la Universitatea din Washington a analizat datele a 68,5 milioane de oameni. Clasificarea a fost făcută pe baza BMI, chiar dacă această metodă de măsurare a proporțiilor între mușchi, grăsime și oase este parțial controversată. Valoarea la oamenii sănătoși nu ar trebui să depășească 25. Studiul a apărut luni (12.06.2017) în "The New England Journal of Medicine".
Unde trăiesc cei mai mulți oameni supraponderali
Din 1980, numărul oamenilor supraponderali a crescut aproape în toate țările, scriu cercetătorii. Iar în 73 de țări s-a dublat.
Locul întâi pe această listă îl ocupă Egiptul: 35 la sută dintre locuitorii adulți ai acestei țări sunt supraponderali. Arabia Saudită, Irak și SUA se află de asemenea în partea de sus a clasamentului. SUA au cel mai mare procentaj de copii și tineri supraponderali: aproape 13% dintre cetățenii sub 20 de ani din țara tuturor posibilităților sunt prea grași. Următoarele locuri sunt ocupate de Canada, Arabia Saudită, Oman și Egipt.
Conform Eurostat, în România procentul persoanelor obeze este cel mai mic din UE: 7,9%.
Procentajul populației supraponderale în UE (2012)
În cifre absolute, cei mai mulți copii supraponderali trăiesc în India și China; iar cei mai mulți adulți supraponderali, în SUA și China. Populația extinsă din aceste țări joacă și ea, sigur, un rol.
Poate surprinzător este că în toate țările și în toate categoriile, sunt mai multe femei supraponderale decât bărbați. La copii și tineri această diferență nu se vede atât de clar, dar devine evidentă după vârsta de 25 de ani. În plus, procentul oamenilor supraponderali este mai mare în țările bogate și cu o populație mai educată. În Africa și Asia de Sud, dimpotrivă, persoanele supraponderale sunt încă o raritate. În Bangladesh și Vietnam numai aproximativ 1 procent din locuitori au probleme cu greutatea - cea mai mică valoare la nivel mondial.
O chestiune de calcul
Nu este primul studiu care trage un semnal de alarmă referitor la supraponderabilitatea pe glob. În anul 2014, o echipă de cercetători scria în publicația ”The Lancet”, că supraponderabilitatea este o problemă în creștere alarmantă, mai ales în rândul copiilor. În anul 2014, 640 milioane de oameni aveau kilograme în plus, conform autorilor.
Un an mai târziu, aceiași experți cifrau numărul oamenilor obezi la 604 milioane.
Motivul acestor diferențe este că astfel de studii nu pot lua în considerare toată populația globului. Cercetătorii generează datele pe baza unui grup restrâns și le raportează la întreaga populație mondială. Mai pot exista și alte variabile, de pildă, când e considerat un om adult. Unii pornesc de la 18 ani, alții de la 20.
Supraponderalii mor mai devreme
Indiferent care sunt cifrele exacte, trendul este același la toate studiile: cercetătorii sunt de acord că populația globului devine din ce în ce mai grasă, cu o viteză alarmantă.
Conform studiului actual, există și un motiv: alimente pline de energie sunt accesibile pentru aproape toată lumea. Și ”marketing-ul intensiv pentru aceste produse” ar fi răspunzător pentru această situație. Organizația Mondială a Sănătății a cerut Uniunii Europene să limiteze reclamele la alimente adresate copiilor.
Supraponderabilitatea și lipsa mișcării sunt extrem de nesănătoase
Cu alte cuvinte, mâncăm prea mult și mâncăm ceea ce nu trebuie. Și ne riscăm viața. ”Persoanele supraponderale riscă să-și distrugă sănătatea”, a declarat Christopher Murray, șeful Institutului de evaluare a sănătății din cadrul Universității din Washington. Aceste riscuri se traduc în boli cardiace sau de sistem vascular, diabet, cancer ”și alte maladii care pun viața în pericol”. În anul 2015 au murit 4 milioane de oameni ca urmare a excesului de grăsime.
Un alt studiu publicat tot în "The Lancet" în anul 2016 a ajuns la concluzia că supraponderabilitatea reduce speranța de viață cu unul până la zece ani, fiind așadar la fel de periculoasă ca fumatul.
Încă ceva ne poate scurta viața: prea puțină mișcare. Sedentarismul poate fi chiar mai periculos decât supraponderabilitatea, avertizează cercetătorii de la Universitatea Cambridge. Aceștia au declarat că mișcarea prea puțină a cauzat mai multe decese în Europa decât kilogramele în plus: ”O plimbare zilnică de 20 de minute este suficientă pentru a reduce riscul unei morți timpurii.”
Deci: pentru a trăi mult și sănătos, trebuie să consumăm mai puține calorii și să facem mai mult sport. Adică să facem exact ceea ce ne tot spun diverse studii de specialitate.
Autori: Brigitte Osterath / Lavinia Pitu