Viktor ORBAN, declarație șoc în fața Parlamentului de la Budapesta

Viktor ORBAN, declarație șoc în fața Parlamentului de la Budapesta

Ungaria nu a fost niciodată antieuropeană şi guvernul său reprezintă o poziţie europeană adevărată, iar Uniunea Europeană nu înseamnă Bruxelles, ci o alianţă voluntară de ţări independente, a dat asigurări luni premierul ungar Viktor Orban, într-o intervenţie în faţa parlamentului de la Budapesta, relatează MTI.

„Ungaria nu este şi nu a fost niciodată antieuropeană. Dimpotrivă, guvernul reprezintă o poziţie europeană adevărată, protejând tratatul european actual, printre care împărţirea iniţială de competenţe între statele membre şi Bruxelles. Bruxellesul, mai degrabă decât Ungaria, este cel care şi-a schimbat poziţia'', a spus şeful executivului ungar.

De asemenea, Orban a acuzat Bruxellesul că 'a luat în mod deschis partea teroriştilor', ceea ce este de neînţeles.

În legătură cu disputa cu miliardarul american de origine ungară George Soros, premierul ungar a estimat că este absurd ca un 'speculant financiar' să dea indicaţii Bruxelles-ului şi să ajungă să îi spună Europei ce trebuie să facă în timp ce unii lideri europeni 'se înclină' în faţa lui.

Parlamentul ungar a adoptat la începutul lunii aprilie o lege care vizează Universitatea Central-Europeană (Central European University - CEU), fondată la Budapesta de magnatul american George Soros. Această instituţie riscă să fie închisă sau mutată într-o altă ţară, întrucât nu îndeplineşte condiţiile de funcţionare prevăzute în actul normativ.

La trei zile după adoptarea acestei legi, partidul de guvernământ, Fidesz, a prezentat parlamentului un proiect de lege care prevede că ONG-urile care beneficiază de finanţare din afara ţării trebuie să se înregistreze ca 'organizaţii susţinute din străinătate'.

Guvernul de la Budapesta a iniţiat la începutul lunii aprilie şi o consultare populară în care cere cetăţenilor maghiari opinia despre politicile Uniunii Europene, campanie considerată la Bruxelles drept una antieuropeană. (sursa: agerpres)

 

Ne puteți urmări și pe Google News