Cum a ajuns cel mai spectaculos MALL din lume o ÎNCHISOARE TERIFIANTĂ – GALERIE FOTO
- Dodo Romniceanu
- 11 iunie 2017, 14:56
Proiectat pentru a deveni unul dintre cele mai mari și mai spectaculoase mall-uri ale lumii, unde cumpărăturile s-ar fi putut face direct din mașină, monumentalul complex arhitectural din Caracas cunoscut mai ales drept El Helicoide sau Helix-ul a ajuns, în final, una din cele mai teribile pușcării ale Venezuelei. Conform unor organizații non-guvernamentale, în celebra clădire au existat 145 de cazuri de tortură şi tratamente inumane săvârșite de guvernul din Venezuela între ianuarie 2014 şi iunie 2016.
Statul a apelat, în anii 1950 (anii de aur ai petrolului venezuelean), la unii dintre cei mai cunoscuți arhitecți ai momentului - Pedro Neuberger, Dirk Bornhorst și Jorge Romero Gutiérrez - pentru realizarea unei construcții grandioase și spectaculoase, despre care chiar și poetul chilean Pablo Neruda spunea ulterior că ar fi „cea mai splendidă creație a minții unui arhitect”.
Construcția care ar fi trebuit să adăpostească patru kilometri de rampe auto în spirală, 300 de magazine, săli de cinema, gimnastică, bazin de înot, hotel de cinci stele etc, a înghițit peste 24 milioane de dolari. În momentul în care planurile sale au fost prezentate la Muzeul de Artă din New York, toată lumea s-a declarat fascinată iar însuși Salvador Dali s-a oferit să-i decoreze interioarele.
Monumentalul complex de shopping era aproape de finalizare în momentul prăbușirii dictaturii lui Marcos Perez Jimenez (1958). Arhitecţii au rămas fără fonduri, dar noul guvern a refuzat să continue construirea proiectului deoarece era prea legat de imaginea fostului dictator. În 1975, după un proces îndelungat de faliment, clădirea a intrat în posesia statului.
Primii locuitori ai clădirii au apărut în 1979, aceştia fiind în mare parte victime ale unei alunecări de teren. Însă, în doar trei ani, numărul persoanelor ce trăiau ilegal în clădire a crescut la peste zece mii, Helicoide devenind un loc al traficului de droguri şi prostituţiei. În 1982, locuitorii clădirii au fost evacuaţi, oficialii dorind să transforme clădirea într-un muzeu al istoriei şi antropologiei, însă acest lucru nu s-a întâmplat niciodată. Poliţiştii au preluat clădirea în 1984 şi au transformat-o în închisoare iar nenumăratele încăperi ale „mall”-ului, proiectate ca locuri ale răsfățului și comerțului de lux, au devenit celule în care suspecții erau interogați violent, torturați, umiliți etc.
„Un spațiu care s-a dorit un simbol al comerțului liber din anii 50 și 60 a devenit mai târziu închisoare, un loc al groazei pentru deținuții politici”, a declarat Vicente Lecuna, profesor la Universitatea Centrală din Venezuela.