MAFIA CAZĂRILOR din cămine, STOPATĂ de STUDENȚI SUB ACOPERIRE | DEZVĂLUIRI

MAFIA CAZĂRILOR din cămine, STOPATĂ de STUDENȚI SUB ACOPERIRE | DEZVĂLUIRI

Mafia cazărilor din căminele studențești de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, din Iași a fost stopată după ce ofițerii Direcției Generale Anticorupție (DGA) au descoperit, cu ajutorul unor investigatori sub acoperire, un adevărat fenomen întins pe o perioadă de cel puțin cinci ani. Procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași a trimis în judecată șase persoane, printre care doi foști administratori de cămine, o fostă studentă și trei părinți care se ocupau cu încasarea și intermedierea șpăgilor pentru locuri de cazare.

Mafia cazărilor din căminele studențești de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, din Iași a fost stopată după ce ofițerii Direcției Generale Anticorupție (DGA) au descoperit un adevărat fenomen întins pe o perioadă de cel puțin cinci ani. Mai exact, anchetatorii au descoperit că doi administratori de cămine încasau sume cuprinse între 100 și 350 de euro pentru un loc de cazare, încă din anul 2011. Fenomenul a fost oprit în urma unui flagrant organizat de ofițerii DGA, pe 29 septembrie 2016, în timul căruia unul dintre administrator a fost prins încasând 100 de euro de la un investigator sub acoperire.  Detalii din anchetă au ieșit la iveală în urma rechizitoriului întocmit de procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași care a trimis în judecată șase persoane, pentru acordarea, respectiv obținerea unor locuri de cazare în comine studențești prin fapte de corupție.

  • Violeta Cănilă, administrator la două cămine, a fost trimisă în judecată  pentru delapidare în formă continuată şi luare de mită;
  • Atena Grădinaru, fostă studentă, a fost trimisă în faţa instanţei pentru complicitate la cumpărare de influență, complicitate la trafic de influență şi complicitate la dare de mită, complicitate la luare de mită;
  • Ionuţ Chirica, fost şef al unui cămin studenţesc este acuzat de luare de mită şi trafic de influență;
  • Maricica Mihalcea, mama unui student, acuzat de dare de mită şi cumpărare de influență;
  • Ioan Mocanu și Vasile Cucoş, ambii părinții unor studenți, acuzați de cumpărare de influență.  

Ancheta a pornit de la denunţurile formulate de doi studenţi ai unei universităţi ieșene. Cercetărilor efectuate de ofițerii Serviciului Județean Anticorupție Iași, în baza delegării procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, au condus la identificarea mai multor  persoane, angajați ai universității în cauză, împreună cu studenți și părinți ai acestora, care ofereau, respectiv obțineau locuri de cazare în căminele studențești, prin fapte de corupție.

DGA arată că, pe 29 septembrie 2016,  Violeta Cănilă a fost surprinsă în flagrant de ofițerii de poliţie judiciară din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Iaşi, în timp ce primea de la un investigator sub acoperire suma de 100 euro, în scopul acordării unui loc de cazare fără respectarea condiţiilor prevăzute de statutul universității.

Fostă studentă Atena Grădinaru a universităţii, a intermediat cazarea unui număr de 5 studenţi, în cursul lunii octombrie 2011, în schimbul sumei de 1.700 euro, după ce a luat legătura cu Ionuţ Chirica care avea influenţă asupra comisiei de cazare a universității.

În ceea ce îl privește pe Ionuţ Chirica, în cursul lunii octombrie 2010, în calitate de membru al comisiei de cazare în cămin a solicitat şi primit, prin intermediul studentei, suma de 350 euro de la Maricică Mihalcea, pentru cazarea fiului său, student. De asemenea, în cursul lunii octombrie 2011, în virtutea influenţei de care se prevala asupra membrilor aceleiași comisii, Chiriță a cerut și a primit suma de 1.350 euro de la patru persoane, printre care şi Ioan Mocanu și Vasile Cucoş, pentru cazarea unor studenți.

Anchetatorii au stabilit că, în anul universitar 2011-2012,  Violeta Cănilă a încasat 15.800 lei de la 19 studenţi, reprezentând taxă de cămin.

În rechizitoriul prezentat de ziarulevenimentul.ro se arată că, începând cu data de 6 iulie 2010, Violeta Cănilă a fost numită ca gestionar al Căminelor T14 și T15, aparținând Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”, din Iași. În această calitate, răspundea - printre altele - de introducerea studenților în camerele de cămin, conform repartițiilor date de comisia de cazare, dar și de încasarea corectă și la termene a tarifelor de cazare.

Conform procedurilor stabilite de Universitatea „Gheorghe Asachi”, cazarea efectivă a studenților era realizată de comisia social-studențească, ce avea ca atribuții elaborarea criteriilor de cazare, coordonarea activității de cazare și întocmirea listelor cu studenții care aveau drept de cazare, repartizarea locurilor și stabilirea în criteriile financiare.

Dintr-o astfel de comisie a făcut parte în anul universitar 2010-2011 și Ionuţ Chirica. De asemenea, spun anchetatorii, Atena Grădinaru, care a absolvit cursurile Universității Tehnice şi locuia în Campusul Universitar „Tudor Vladimirescu”, avea relații apropiate cu studenții instituţiei și cunoștea persoanele care aveau atribuții în ceea ce privește cazarea studenților.

Procurorii arată că, în cursul anului universitar 2011-2012, în calitate de administrator cu atribuții de gestiune pentru Căminele T14 și T15, din Campusul Universitar Tudor Vladimirescu, Violeta Cănilă și-a însușit suma totală de 9.300 de lei, pe care a încasat-o de la 11 studenți, banii reprezentând taxa de cămin.

Oamenii legii au adăugat că, în ceea ce o privește pe Atena Grădinaru, în cursul lunii octombrie 2011, ca urmare a solicitării lui Vasile Cucoş, aceasta a luat legătura cu Ionuţ Chirica - fost șef al Căminului T15, pentru a o caza pe o studentă şi, ulterior, a intermediat contactul între cele două persoane, transmițând prețul de 400 de euro cerut de Chirica, pe care acesta l-a și primit, după ce a dat asigurări că are influență asupra membrilor Comisie de Cazare a studenților în Căminul T15.

Mai mult, spun anchetatorii, ca urmare a solicitării Maricicăi Mihalcea, aceasta a intervenit pe lângă Chirica - membru al Comisiei de Cazare din cadrul Universității Tehnice, care a cerut și a primit de la Mihalcea suma de 350 de euro, pentru cazarea unui alt student.

Oamenii legii au mai menţionat că, drept urmare a solicitării lui A.I.M., inculpata a luat legătura cu Ionuţ Chirica, cel care, prevalându-se de influența pe care o avea asupra membrilor Comisiei de Cazare din cadrul Universității Tehnice - Căminul T14, a cerut şi primit suma de 200 de euro de la D.P., prin intermediul ei. Inculpata a primit pentru această intervenție 50 de euro. Procurorii au mai afirmat că, în cursul lunii octombrie 2011, în schimbul sumei de 400 de euro, Chirica a intervenit pe lângă Comisia de Cazare a Universității Tehnice, pentru a o caza în Căminul T15 pe studenta M.A.C. În plus, în virtutea influenței de care se prevala asupra membrilor Comisiei de Cazare, acesta a cerut și primit 400 de euro de la I.M., pentru a efectua demersuri în vederea cazării lui M.M. în aceeași cameră cu M.A.C.

De asemenea, fosta studentă ar fi cerut și primit 200 de euro de la D.P. pentru a interveni pe lângă Comisia de Cazare din Căminul T14, iar, în calitate de membru al Comisiei de Cazare, a cerut și primit 350 de euro de la Maricica Mihalcea, pentru cazarea lui A.I.M. - student la o facultate particular,  în luna octombrie 2010. Totodată, în calitate de membru al Comisiei de Cazare pentru Căminul T14, acesta ar fi cerut și în anul universitar următor de la Mihalcea suma de 350 de euro, pentru cazarea lui A.I.M.

,,S-a reținut că, în lunile octombrie 2010 și octombrie 2011, Mihalcea Maricica i-a dat câte 350 de euro lui Ionuţ Chirica, prin intermediul studentei Atena Grădinaru pentru cazarea studentului A.I.M. în Căminul T14. De asemenea, inculpatului Mocanu Ioan i s-a imputat faptul că, în octombrie 2011, a dat 400 de euro inculpatului Chirica Ionuț, pentru ca acesta să intervină pentru cazarea studentei M.M., contactul fiind intermediat de inculpata Grădinaru Atena. Mai mult, inculpatului Cucoş Vasile i s-a imputat faptul că, în luna octombrie 2011, a dat 400 de euro inculpatului Chirica Ionuț, pentru ca acesta să intervină pentru cazarea studentei M.A.C., contactul fiind, de asemenea, intermediat de inculpata Grădinaru Atena”, a declarat Carmina Pascal, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi.