Președintele Societății Române de transplant medular DEZMINTE faptul că în ROMÂNIA NU SE GĂSESC MEDICAMENTE VITALE

Președintele Societății Române de transplant medular DEZMINTE faptul că în ROMÂNIA NU SE GĂSESC MEDICAMENTE VITALE

În urma informației conform căreia medicamente vitale pentru transplantul medular nu se găsesc în România, pacienții, cu ajutorul unor medici, fiind nevoiți să le aducă pe banii lor din străinătate, conf. dr. Alina Tănase face precizări importante.

„În procedura de transplant medular, se folosesc în tratamentul imediat premergător administrării de celule stem, mai multe citostatice. Tipul de citostatic folosit  sau combinația acestora, depind de tipul de boală și de transplant.

Au existat, într-adevăr, perioade de timp în care unele dintre aceste medicamente au lipsit din România, iar pacientii au fost nevoiți să și-l procure singuri. Este cazul Melfalanului, folosit în toate cazurile de transplant la pacienții cu Mielom Multiplu. Acesta a lipsit mai bine de un an și jumătate, dar a devenit disponibil în România, există în farmacia spitalului, începând cu acest an. Am reușit, astfel, să transplantăm din nou cazurile de Mielom Multiplu.

În plus, tot din acest an am putut folosi și Thiotepa, citostatic folosit la pacienții cu determinări cerebrale de boală sau cu risc în acest sens.

Ne puteți urmări și pe Google News

La ora actuală, putem efectua tratamentul corect de condiționare, pretransplant”, a declarat Evz conf. dr. Alina Tănase, șeful secției de trasplant medular-adulți de la Institutul Clinic Fundeni.