Celulele stem pot preveni orbirea în cazul vârstnicilor, se arată într-un studiu științific efectuat la spitalul Hadassah din Ierusalim
- Radu Plugaru
- 24 mai 2017, 17:11
Un experiment revoluționar a reușit să prevină orbirea la pacienți ,utilizând transplantul de celule stem embrionare; Prof. Benjamin Rubinoff- Hadassah: „Dacă am implanta celulele într-un stadiu incipient al bolii, am putea preveni orbirea în cazul a milioane de persoane în vârstă.“
Un experiment revoluţionar realizat la Spitalul Hadassah din Ierusalim folosind celule stem embrionare a reuşit să prevină orbirea la vârstnici. Cercetătorii au folosit celule stem pentru transplant de celule pigmentare retiniene în cazul pacienţilor în vârstă cu probleme de vedere.
Degenerarea retiniană la vârstă înaintată este o boală deosebit de frecventă în lumea occidentală. 30 la sută dintre adulţii cu vârstă peste 75 de ani suferă de ea, iar 6 până la 8 la sută dintre ei suferă de pierderea totală vederii.
Celulele stem embrionare sunt recoltate de la embrioni fecundaţi în vitro. În cazul în care un cuplu decide că nu doreşte să-şi mai extindă familia, embrionii congelaţi pot fi utilizaţi pentru a izola celulele stem. Aceste celule sunt unice, deoarece în timpul sarcinii ele sunt cele din care se dezvoltă corpul fătului şi pot servi drept sursă de transplant pentru fiecare celulă din corpul uman.
Prof. Benjamin Reubinoff, expert în obstetrică şi ginecologie, director al Centrului Hadassah pentru Cercetarea Celulelor Stem Embrionare, a fondat o companie numită Cellcure, care se concentrează pe cercetarea în domeniul transplantului de celule stem embrionare la pacienţii cu boli incurabile care afectează sistemul nervos şi ochii.
Cercetătorii au trebuit să dezvolte o cultură de celule stem embrionare, care să conţină numai celulele pigmentare ale retinei şi să dovedesca faptul că aceste celule au fost sigure şi eficiente în experimentele făcute pe şoareci şi şobolani. După obţinerea aprobărilor de la Ministerului Sănătăţii şi Administraţia Alimentaţiei şi a Medicamentelor, s-a luat decizia să pornească un studiu la subiecţi umani.
Prof. Reubinoff şi Prof. Eyal Banin, director al Centrului pentru Boli Retiniene Degenerative de la Departamentul de Oftalmologie Hadassah-Israel, au operat transplanturile de celule stem în cazul a cinci pacienţi. Folosind imagistică, au descoperit că celulele transplantate au fost absorbite cu succes în retină.
„Aceasta este o mare realizare pentru noi. Vederea persoanelor în vârstă a rămas stabilă şi nu s-a deteriorat, cum s-ar fi întâmplat dacă nu se efectua transplantul“, a explicat Prof. Reubinoff. „În cazul în care tratamentul este dovedit a fi eficace, vom implanta celulele într-un stadiu incipient al bolii, prevenind astfel pierderea vederii în cazul a milioane de persoane în vârstă din intreagă lume.“
În ciuda succesului experimentului, cercetătorii cred că va dura mai mult timp pentru ca tratamentul să fie disponibil pentru toţi pacienţii. „Va trebui să demonstrăm că este o metodă sigură şi eficientă înainte de a o aplica pentru toată lumea“, a conchis prof. Reubinoff.
(Yedioth Aharonot)