Legea Salarizării a intrat în dezbaterea comisiei de muncă din Senat. Din iunie, salariile a milioane de români cresc cu până la 25%

Legea Salarizării a intrat în dezbaterea comisiei de muncă din Senat. Din iunie, salariile a milioane de români cresc cu până la 25%

Deputaţii au votat, ieri, majorarea cu 20% a salariilor unor categorii de bugetari, printre care personalul din cadrul agenţiilor pentru protecţia mediului și ANPC, ca și augmentarea cu 25% a retribuției medicilor din apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi acordarea burselor studenților şi în vacanţă

Începând cu luna iunie 2017 se majorează cu 20% cuantumul brut al salariilor de bază aflate în plată pentru personalul din cadrul oficiilor teritoriale pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi cooperaţie, personalul din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, agenţiilor judeţene pentru protecţia mediului şi gărzilor naţionale de mediu şi Administraţiei rezervaţiei biosferei Delta Dunării, personalul din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, comisariatelor regionale şi judeţene pentru protecţia consumatorului”, potrivit unui amendament adus legii pentru aprobarea OUG nr.2/2017. Raportul adoptat de plen prevede şi noi reglementări menite să majoreze cu 25% salariul medicilor din apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, amendamentul fiind asumat de toţi membrii comisiilor - PSD, ALDE, PNL şi minorităţi, cu excepţia USR.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat şi un amendament respins de comisiile reunite care prevede ca studenţii să primească burse şi în perioada vacanţei.

Isărescu este alarmat de politica fi scală a Executivului

Ne puteți urmări și pe Google News

Unul dintre riscurile accelerarii inflației în viitor îl reprezintă creșterile salariale și reducerile de taxe. „Politica fiscală și salarială este expansivă și reprezintă una dintre incertitudinile care pot împinge inflatia în sus în viitor”, declara, luni, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României. De altfel și Comisia Europeană avertizase recent Guvernul Grindeanu că proiectul legii salarizării unitare generează riscuri semnificative pentru estimările fiscale, cu un posibil impact de 2% din Produsul Intern Brut (PIB) în 2018.

„Inechităţile din sistemul bugetar vor fi corectate abia în 2022!”

În Comisia de muncă din Senat au început, ieri, dezbaterile asupra legii salarizării, ministrul Muncii Lia Olguța Vasilescu (foto) spunându-le senatorilor că este dispusă la concesii cu două condiţii: legea să fie sustenabilă financiar şi să nu îi fie schimbat fondul.

„Legea salarizării unitare este asumată de 205 parlamentari şi de Guvern, care a avizat-o pozitiv cu observaţii pertinente. Nu cred că trebuie să mai convingem pe cineva de oportunitatea actului normativ. Legea 284 a dus la inechităţi pentru că nu întotdeauna şeful unei instituţii avea cel mai mare salariu, persoanele care aveau aceeaşi ocupaţie şi studii aveau salarii diferite în instituţii diferite, nu se aplica principiul salariu egal pentru muncă egală”, le-a justificat Olguţa Vasilescu senatorilor din comisia de muncă oportunitatea unei noi legi a salarizării unitare.

„Alt principiu care trebuie respectat este cel al sustenabilităţii financiare. Avem o anvelopă de 35 de miliarde de lei în plus până în 2020 şi 43 de miliarde de lei în plus până în 2022. De-abia de atunci vor fi corectate toate inechităţile”, a mai spus Olguţa Vasilescu.

Ea le-a mai spus senatorilor din Comisia de muncă faptul că legea prevede o creştere medie de 56% a salariilor bugetarilor, la baza piramidei existând creşteri semnificative de peste 100%, în vreme ce în vârf majorările vor fi mai mici.

Scad salariile „nesimțite”!

„Înţeleg că o discuţie este că toată lumea se sperie că vor fi salarii mai mici decât cele aflate în plată. Salariile cresc în tot sistemul bugetar, cel mai mult în baza de jos unde creşterile sunt şi de 200% la Armată sau chiar peste 200%, dar, în general, sunt de peste 100% în baza de jos. (...) Sigur că este adevărat că sunt şi persoane, atenţie, nu familii ocupaţionale, nu este vorba de categorii întregi de bugetari, ci persoane la care vor scădea aceste salarii, tocmai pentru că s-au dus atât de sus, încât nu am putut să le echilibrăm nici măcar pentru anul 2022”, a explicat Vasilescu.

Ministrul Muncii a adăugat că, după ce va fi rezolvată problema salarizării unitare, trebuie analizată şi situaţia din sistemul de pensii.