În urma scandalului din jurul lui Florian Coldea, fostul prim-adjunct al directorului SRI, și al dezvăluirilor făcute de fostul deputat PSD, Sebastian Ghiță, Serviciul a elaborat un nou cod de conduită etică, unul modern ca în Occident, care va reglementa activitatea ofițerilor de informații.
„Suntem conștienți că încrederea cetățenilor României nu este un dat, aceasta se câștigă greu și trebuie să luptăm pentru ea”, spune directorul SRI, Eduard Hellvig, într- o „Declarație de responsabilitate” care însoțește acest ghid. Hellvig adaugă că unul dintre dezideratele codului este de a crea un sistem de referință pentru acțiunile și deciziile personalului SRI atunci când se ivesc „dilemelor de etică”. El precizează că scopul ghidului este și de a asigura și menține un echilibru corect între interesele naționale de securitate și drepturile și libertățile oamenilor.
Patriotismul, la loc de cinste
Ghidul SRI este construit în jurul a trei valori: Patriotism, Onoare și Profesionalism și a 13 principii care corespund acestora. Agentul este un bun patriot dacă este loial și nu prejudiciază imaginea SRI. Patriot este și agentul care dovedește civism, adică informează corect publicul despre amenințările la securitatea națională. Profesionalismul angajatului SRI înseamnă responsabilitate, independență, echidistanță, confidențialitate. Onoarea presupune onestitate, integritate, nediscriminare și demnitate. Orice încălcare a Ghidului se pedepsește direct proporțional cu gravitatea faptei comise și a consecințelor acesteia, potrivit documentului SRI.