Din culisele anchetei de la Parchetul General, din care înțelegem că EI SUNT STATUL!

Din culisele anchetei de la Parchetul General, din care înțelegem că EI SUNT STATUL!

Toată lumea așteaptă ca Dan Andronic să fie audiat la Parchetul General în dosarul deschis „in rem” în urma mărturisilor jurnalistului din serialul „Noi suntem Statul”, publicat de Evenimentul zilei.

Una dintre cele mai importante dezvăluiri se referă la prezența în casa lui Gabriel Oprea, în seara alegerilor din 2009, a lui George Maior, Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi.

De luni, de când Dan Andronic a revenit în țară, ochii presei erau ațintiți către Parchetul General ca să prindă momentul în care procurorii lui Augustin Lazăr îl vor cheama pe directorul Evenimentului zilei ca să-i ia o declarație oficială în dosarul deschis chiar din cauza celor afirmate de el. 

Zilnic, jurnaliștii acreditați la Ministerul Public așteptau în fața instituției sosirea lui și ne sunau în redacție ca să ne întrebe dacă Dan Andronic vine la audiere. Evident, se interesau doar acei jurnaliști care nu aveau informare directă de la „surse” din rândul anchetatorilor. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Dan Andronic nu a fost chemat pâna joi la audiere, deși ancheta e în plină desfășurare. Firesc și în logica unei anchete penale ar fi fost ca să fie primul solicitat și pus să detaileze despre ceea ce povestise în ziar. Mai ales că afirmase ulterior că vrea să facă completări la cele expuse până acum.

Pare că jocul investigării, ales de procurorii de la Parchetul General, pare să fie altul. Este și constatarea care m-a făcut să scriu acest text pe marginea faptelor petrecute în ultimele zile.

Dacă s-ar fi dorit o investigare corectă și completă, primul care ar fi trebuit audiat și pus să dea o declarație scrisă, amănunțită, ar fi fost Dan Andronic. Apoi, pe marginea a ce a susținut acesta sub semnătură, să fie chemați participanții la „cina din sufrageria lui Oprea” și să dea explicații. 

Procurorii, însă, au ales altă metodă. Parșivă, zic eu, pentru că nu va duce la aflarea unui adevăr complet și, mai ales, nu vom afla de ce s-au întrunit acolo puternicii zilei din instituțiile statului. Le-au luat declarații participanților înainte de a avea un material complet despre eveniment de la omul care a dezvăluit lucrurile ce au zguduit întreaga societate.

Procurorii lui Augustin Lazăr, procurorul general care s-a poziționat clar de partea șefei DNA printr-o declarație publică, poate că dacă l-ar fi audiat pe jurnalist înainte ca să-i cheme „în secret” (așa cum s-a spus – „pe surse”!) pe generalii Oprea și Coldea, pe Laura Codruța Kovesi, iar azi pe Niculae Onțanu și Anghel Iordănescu, cine știe ce alte lucruri interesante ar fi aflat.

Probabil că era riscant sau complicat dacă Andronic lărgea declarația publică și scria în fața procurorului despre legăturile dintre participanții la cina din 2009, iar anchetatorul să fie nevoit să captete răspunsuri de la aceștia. 

Ieri, au fost audiați Neculai Onțanu și Anghel Iordănescu. Tot ca martori, așa cum urmează să fie audiat și Dan Andronic, conform informației difuzate ieri. Generalii în rezervă Onțanu și Iordănescu au fost singurii a căror audiere n-a fost ținută la secret, fiindcă au ieșit în fața presei pe ușa principală.

Nu au spus mare lucru jurnaliștilor despre acea întâlnire, nici despre cine a participat, așa cum probabil i-ați auzit la televizor. Peste tot acest joc de-a audierile sunt discutabile cele două încadrări juridice ale faptelor, făcute de procurori, atâta timp cât Andronic nu a acuzat că s-au fraudat alegerile. 

Apoi, declarația procurorului general Augustin Lazăr care a spus că „magistrații nu trebuie să apară în fața comisiei (n.r. parlamentare)” arată că, în ciuda Costituției, sunt oameni în stat care sunt mai presus de lege! 

EI SUNT STATUL!