JAPONIA trimite cea mai mare NAVĂ de RĂZBOI pentru a escorta un vas american
- Simona Stupar
- 1 mai 2017, 12:32
Japonia și-a trimis cea mai mare navă de război pe mare, în prima operațiune de acest gen, după adoptarea unei legi cotnroversate prin care își extinde rolul armatei.
Nava transportoare de elicoptere Izumo escotează o navă americană de aprovizionare, în apele japoneze.
Vasul american se îndreaptă spre flota din regiune, pentru realimentare, flotă în care se află și grupul de nave ce însoțește portavionul Carl Vinson. Coreea de Nord a amenințat că va scufunda portavionul Carl Vinson și un submarin americane, în contextul creșterii tensiunilor în regiune, scrie BBC.
De asemenea, nord-coreenii au realizat un test cu rachetă, eșuat, ieri, în ciuda avertismentelor primite din partea SUA și a altor state, de a opri activitatea nucleară și cu rachete de croazieră.
Izumo este mândria forțelor navale japoneze și este cea mai mare navă a sa. Are o lungime de 249 de metri și poate transporta până la 9 elicoptere și seamănă cu transportoarele amfibii de atac ale Statelor Unite.
Agenția japoneză de știri Kyodo a anunțat că nava părăsește portul Yokosuka, la sud de Tokyo, pentru a se alătura navei americane de aprovizionare și a o însoți în apele din regiunea Shikoku, în vestul Japoniei.
Sub conducerea premierului Shinzo Abe, Japonia împinge tot mai mult limitele puterii sale militare, în timp ce tensiunile sunt tot mai mari în Peninsula Coreeană. Abe pare decis să pună în aplicare pentru prima oară noua legislație privind armata.
Constituția japoneză adoptată după Al Doilea Război Mondial interzice armatei japoneze să folosească forța pentru a rezolva conflicte, cu excepția situațiilor de auto-apărare.
Izumo este prima navă de război trimisă în operațiuni, în afara exercițiilor militare, potrivit noilor legi adoptate în 2015, prin care se permite Japoniei să vină în ajutorul unui aliat care este atacat, așa numita „apărare colectivă”.
Guvernul lui Abe a fost criticat, la schimbarea legii, pentru că în acest fel țara ar putea fi implicată în războaie inutile cu alte state.
Acțiunea militară este permisă în anumite situații: Japonia își poate proteja armaele și echipamentul forțelor armate aliate, care apără Japonia; poate oferi sprijin logistic aliaților implicați în situații cu „influență majoră” asupra securității Japoniei - de exemplu, poate sprijini Coreea de Sud, dacă este invadată de Nord, dar nu poate trimite trupe, acest lucru este neconstituțional.
Japonia poate trage asupra unei rachete nord-coreene care se îndreaptă spre SUA; poate participa la acțiuni de deminare a apelor maritime, chiar și în zone de conflict, numai dacă restricționarea transportului maritim a amenințat supraviețuirea Japoniei.
Desfășurarea navei Izumo vine după exerciții militare recente desfășurate de Japonia și SUA.