Serbia a prins Rusia trișând: A vândut sisteme S300 Croației, sub embargo, pentru separarea de Yugoslavia | PULSUL PLANETEI
- Iulian Chifu
- 20 aprilie 2017, 00:00
Presa internațională a subliniat marea supărare care a cuprins Serbia în ultima vreme constantând că a fost păcălită de către Rusia, campioana sperjurului și a trișeriei în Balcanii de Vest.
Implicată profund în destabilizarea regiunii, autoarea unei tentative de lovitură de stat în Muntenegru anul trecut, care a implicat cetățeni sârbi coordonați de către ofițeri GRU, Rusia a fost suspectată și de tentativă de asasinat la adresa fostului premier acum președinte al Serbiei, Alexandr Vucic. Însă ultima descoperire a fost și mai scandaloasă mai ales că a ajuns în presă.
În timp ce compensarea implicării sale în tentativa ratată ce conținea asasinarea unui premier, al Muntenegrului, și implicarea Serbiei în afacere, inclusiv cu vizarea premierului de la Belgrad, a costat Rusia armament livrat gratuit Serbiei, iată că solicitarea de a obține sisteme defensive tip S300 s-a soldat cu descoperirea unui adevăr ce datează de la ruperea fostei Yugoslavii. Astfel, în timp ce premierul sârb se chinuie să obțină contractul și livrarea de la marele său aliat sau de la Belarus, rapoartele arată că rivala Serbiei dintotdeauna, Croația, a primit deja aceste sisteme în urmă cu 25 de ani, de la Federația Rusă, în perioada războiului de independență față de fosta Yugoslavie.
Livrarea a reprezentat la acea oră o încălcare directă a embargoului pentru armament în zonele de conflict și astăzi reprezintă un avans substanțial al Zagrebului față de Belgrad, care are încă dificultăți în a obține ceea ce rivalii au deja de 25 de ani. Descoperirea a aprins spiritele și a pus în dificultate guvernul de la Belgrad în fața propriilor cetățeni, animați de sentimente apropiate față de “fratele slav din Est”, iar difuzarea relatărilor concrete afectează în mod substanțial și bunele relații cu Moscova.
Ministrul rus al Apărării, Serghey Shoigu, a anunțat că relatările croate în materie sunt date azi publicității pentru a submina relațiile Moscovei cu Serbia. El susține că dacă aceste armament au ajuns la croați, acest lucru s-a făcut fără autorizarea oficială a Rusiei și fără acordul guvernului. „Potrivit cunoștiințelor noastre, oameni cu bani din Croația au beneficiat de situația de atunci din Rusia și au cumpărat aceste sisteme pentru Croația. Bineînțeles că Federaia Rusă nu a avut nimic de a face cu asta”.
Problemele sunt cu atât mai importante cu cât la acea dată sistemul S300 era de ultimă generație și avea o capacitate de luptă deosebită, mai mult, astăzi Federația Rusă a ezitat să-l exporte partenerilor săi din Siria, Iran sau Turcia, în schimb Grecia a cumpărat astfel de sisteme de la Rusia iar astăzi se dovedește că, în ciuda ezitărilor și negocierilor prelungite cu Belgradul, Croația are sistemele de 25 de ani. Între timp, Rusia a produs sisteme mai performante S400 și S500, multe dintre acestea fiind păstrate pentru apărarea capitalei Moscova și o parte fiind mutate pe frontul său Vestic, la frontiera cu NATO. În schimb sistemele S300 au devenit o marfă de export rară și numai acceptul politic de la cel mai înalt nivel Rusia permite vânzarea acestui echipament.
Rămâne la fel de discutabilă livrarea în timp de război, sub embargo, a unor sisteme avansate la acea oră către un stat care dorea să se rupă de fosta Yugoslavie. Deși la acea dată în Rusia lui Elțîn era haos iar structurile militare erau în divergență fundamentală cu liderul rus, mergând, în 10 septembrie 2003, până la tentativa de răsturnare a lui Elțîn de către Președintele Parlamentului rus, Ruslan Hazbulatov și vicepreședintele rus Alexandr Rutskoi, susținuți de structuri militare, totuși livrarea unor sisteme de ultimă generație atunci precum S300 către un terț beneficiar extern, chiar contra unor sume relevante de bani, nu se putea face de către generalii ruși direct, fără știința liderilor politici și fără un acord general politic, mai ales că această livrare însemna și încălcarea embargoului, deci antrena responsabilitatea directă a statului rus și a tuturor celor implicați chiar și peste timp. Pentru moment Rusia a fost de acord doar cu livrarea către Belgrad a șase avioane de luptă MIG 29, 30 de tancuri T-72 și 30 de vehicule blindate tip BRDM-2, nu însă și sisteme antiaeriene S-300, create de URSS încă din 1979.