ANAF propune modificări de aplicare a TVA. Vizați sunt contabilii și agricultorii

ANAF propune modificări de aplicare a TVA. Vizați sunt contabilii și agricultorii

Direcțiile de specialitate din ANAF au solicitat introducerea în formularul 098 - „Cerere de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată”, a informațiilor referitoare la organizarea și conducerea contabilității contribuabililor pe bază de contracte de prestări servicii în domeniul contabilității.

Solicitarea a fost motivată de faptul că la nivelul Agenției Naționale de Administrare Fiscală nu sunt disponibile informații cu privire la existența contractelor de prestări servicii de contabilitate.

Totodatã, se precizeazã că lipsa acestor informații conduce la un blocaj al procedurii de înregistrare în scopuri de TVA.

Astfel, se propune completarea formularului 098 „Cerere de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, conform art.316 alin.(1) lit.a) din Codul fiscal”, precum și a instrucțiunilor de completare ale acestuia: includerea în conținutul secțiunii: "Alte date privind contribuabilul" a unei rubrici referitoare la organizarea și conducerea contabilității contribuabililor, pe bază de contracte de prestări servicii în domeniul contabilității; extinderea formularului 098 cu o anexă, în care să fie cuprinse datele de identificare ale persoanei care asigură organizarea și conducerea contabilității.

Ne puteți urmări și pe Google News

În plus, ANAF consideră necesare modificări ale TVA pentru agricultorii care efectueazã achiziții intracomunitare sau pentru servicii, precum și pentru persoanele din acest domeniu care efectueazã livrări intracomunitare de bunuri agricole. În discuție este formularul 091, utilizat pentru înregistrarea/anularea înregistrării în scopuri de TVA, conform art.317 din Codul fiscal. Potrivit acestuia, în situația în care agricultorul, care aplică regimul special, realizează livrări intracomunitare cu produse agricole, prestări de servicii intracomunitare, achiziții intracomunitare de bunuri, achiziții de servicii intracomunitare are obligația să se înregistreze în scopuri de TVA.

Aceste modificări se fac datorită modificărilor aduse Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal prin Ordonanța de urgențã a Guvernului nr.84/2016 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul financiar-fiscal, prin care a fost introdus un regim special pentru agricultori, aplicabil începând cu data de 1 ianuarie 2017. Conform Codulului fiscal, art.317 alin. 9 persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, pot solicita anularea înregistrãrii în scopuri de TVA.