China și SUA își dau mâna pentru a-l falimenta pe Kim Jong-un
- Simona Stupar
- 13 aprilie 2017, 00:00
China a întors din drum navele nord-coreene cu cărbune și au blocat navele aflate în porturi, un semn clar al îngrijorării crescânde a Beijingului în legătură cu capacitățile nucleare ale vecinului său
În data de 7 aprilie, firmele de comerț chineze au primit ordin să trimită înapoi cărbunele importat din Coreea de Nord, conform unor informații publicate de presa internațională. Două milioane de metri cubi de cărbune sunt acum blocate în porturile din China.
Ordinul a venit după ce o rachetă balistică testată de nord-coreeni a aterizat în Marea Japoniei, în 5 aprilie, acesta fiind cel mai recent dintr-o serie de teste similare, care au ridicat semne de întrebare în legătură cu pregătirea unui atac nuclear.
Dependența de China
Economia Coreei de Nord depinde în mare măsură de exportul de cărbune în China, acesta fiind, de altfel, cea mai importantă marfă la export - 40% din totalul exporturilor. Majoritatea cărbunelui merge în China, ceea ce face ca aplicarea sancțiunilor decise de ONU pentru reducerea ambițiilor nucleare ale Phenianului să fie foarte importantă.
Decizia de a respinge importurile din Coreea arată, de fapt, „balansul” pe care îl face China: speră să evite colapsul total al națiunii izolate nord-coreene, dar rămâne decisă să nu sprijine ambițiile sale militare. China se teme că sancțiuni economice mai dure ar destabiliza vecinul său de la nord, care ar putea trimite milioane de refugiați peste graniță. Dar testele recente cu rachete - și presiunea internațională tot mai mare - au limitat opțiunile Beijingului.
Sancțiuni economice
Coreea de Nord se bazează în mare parte pe China, care să o ajute în economia sa distrusă, dar relațiile între cele două state comuniste sunt fragile, remarcă Foreign Policy, care adaugă că Bejingul nu vrea să fie atras într-un conflict cu Coreea de Sud sau SUA, cei mai mari inamici ai Phenianului. Distanțarea ideologică a avut loc la finalul anilor 1970, când China și-a reformat economia și a redus implicarea politicului în piață, în timp ce în totalitara republică coreeană situația este diferită.
Aliați și inamici
Președintele american Donald Trump și omologul chinez, Xi Jinping, au discutat, în SUA, săptămâna trecută, și la telefon, ieri, și au ajuns la concluzia că Beijingul trebuie să-și folosească instrumentele economice pentru a influența Coreea de Nord.
Jinping a pledat pentru o soluţie paşnică la criza nucleară și susține „găsirea unei soluţii prin mijloace paşnice la această problemă”. Trump, în schimb, s-a declarat pregătit să „rezolve problema” nord-coreeană în mod unilateral şi fără ajutorul Chinei.
Japonia participă la exerciții
Marina militară japoneză vrea să se alăture, pentru exerciții comune, grupului naval de luptă al portavionului american Carl Vinson, care se îndreaptă spre Peninsula Coreeană. Este o demonstrație de forță menită să descurajeze regimul de la Phenian, după testele cu rachete. Phenianul ar putea face noi teste nucleare în 25 aprilie, la 105 ani de la nașterea lui Kim-Ir-Sen și 85 de ani de la întemeierea armatei populare. Grupul de luptă Carl Vinson, aflat la conducerea Comandamentului militar american din Pacific, a părăsit Singapore, modificându-și planul inițial de a vizita câteva porturi din Australia.