Siria recunoaşte că a suferit pagube uriaşe în urma atacului americanilor. De ce minte Rusia?
- Dodo Romniceanu
- 11 aprilie 2017, 09:27
Secretarul american al Apărării, James Mattis, a anunţat că 20% dintre avioanele funcţionale ale regimului sirian au fost distruse în atacul de vineri care a mai pulverizat şi mai multe depozite de armament şi combustibil.
Armata siriană a recunoscut pagube semnificative, dar Rusia le-a minimalizat. Moscova a transmis că doar 23 de rachete americane au lovit baza Shayrat şi că şase avioane siriene au fost distruse.
Pe 7 aprilie, Statele Unite au lansat 59 de rachete Tomahawk asupra unei baze aeriene guvernamentale din Siria. De acolo ar fi fost coordonat atacul chimic de săptămâna trecută, în care aproape 100 de civili au murit.
A fost primul atac american îndreptat împotriva trupelor guvernamentale ale Siriei, de la începutul războiului civil din această ţară. A reprezentat, totodată, o schimbare extrem de rapidă de atitudine a administraţiei Trump faţă de regimul Assad, pe care-l vedea iniţial ca un ajutor în războiul împotriva grupării Stat Islamic. Atacul chimic de la începutul săptămânii a provocat, însă, această schimbare.
Decizia lui Donald Trump de a ataca direct regimul sirian a venit la mai bine de trei ani după ce Barack Obama a oprit în ultima clipă un raid similar, după ce Assad a folosit arme chimice împotriva propriilor cetăţeni. Atunci, preşedintele american a fost de acord cu un plan propus de Rusia, ceea ce a dat Moscovei iniţiativa în criza siriană.
Analiştii militari au spus că bombardamentul împotriva Siriei a fost un semnal şi pentru China, mai ales că a avut loc în timpul întâlnirii dintre Donald Trump şi Xi Jinping. Raidul a arătat că Statele Unite nu se tem să acţioneze unilateral, ceea ce oficialii de la Washington au ameninţat că vor face şi împotriva Coreei de Nord, dacă Phenianul va dezvolta în continuare arme nucleare.