Ne mor albinele. Piaţa, inundată de miere de import

Ne mor albinele. Piaţa, inundată de miere de import

În ultimii doi ani importurile de miere s-au intensificat, peste 30% provenind din ţări precum Argentina, Mexic şi China, dar la o calitate îndoielnică.

 „În România, mortalitatea familiilor de albine atinge şi 30% în unele judeţe. Cauzele sunt multiple: boli, lipsa nectarului, dar şi pentru că nu s-au făcut tratamente corespunzătoare, folosindu- se insecticide şi, nu în ultimul rând, condiţiile meteo nefavorabile. Practic, apicultorii sunt mai mult de 90% la mâna naturii. Anul trecut 70% din florile de salcâm au îngheţat, de aceea şi producţia a fost foarte mică. Din păcate şi în acest an prognoza meteo este una destul de sumbră, cu ploi şi cu vânt”, ne-a declarat Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA).

„În 2016, producţia de miere s-a înjumătăţit faţă de media ultimilor ani, din cauza vremii nefavorabile care a afectat efectivele de albine, apicultorii solicitând un ajutor de minimis pentru reducerea pierderilor. Deşi le-a fost promis un ajutor de 15 lei pe stup, sprijinul nu a mai venit. Aşa că luăm miere proastă din import “.

La noi, cei 40.000 de apicultori produc, în medie, 20.000 de tone de miere anual, clasându- ne pe locul patru în Europa. Românii consumă, în medie, 500-550 de grame de miere pe locuitor pe an.

Pentru a vă procura acest delicios produs, sunteţi aşteptaţi la Târgul Naţional al Mierii, care va avea loc pe platforma apicolă Băneasa, în perioada 31 martie-2 aprilie.