Cum a fost albit Liviu Dragnea de Rise Project în chestiunea Afacerile din Brazilia | ROMANIA LUI CRISTOIU
- Ion Cristoiu
- 14 martie 2017, 21:00
Cine a cheltuit? Rise Project sau SIE? Site-ul Rise Project a publicat în două numere consecutive – cel din 1 martie şi cel din 2 martie 2017– o amplă anchetă despre Afacerile din Brazilia ale lui Liviu Dragnea.
Primul material se numea „Dragnea, fortăreaţa din Brazilia” şi anunţa dezvăluiri senzaţionale prin afirmaţii gen „Am mers pe urmele afacerilor din Brazilia ale unui milionar român care s-a sinucis în avion şi am dat de oamenii lui Dragnea”, iar al doilea, „Dragnea – milionul dispărut”. Afacerile lui Liviu Dragnea din Brazilia au constituit, pînă la publicarea acestei anchete, o legendă intensă în circulaţie prin redacţii, sedii de partid, pe Facebook şi la bodegi amenajate în marginea Drumurilor europene. Cînd venea vorba de Liviu Dragnea, şoptitorul îşi compunea o faţă misterioasă, după care rostea, cu o voce din gîtlejul de de cauciuc:
Să vezi însă cînd vor ieşi la iveală Afacerile lui Liviu Dragnea din Brazilia! Mie cel puţin mi s-a spus de mulţi binevoitori, în Părculeţul de la BAR, unde nu ajung interceptările, că Liviu Dragnea a fost prins cu mîţa în sac de Binom cînd s-a anchetat averea lui Costel Comana, sinucisul în avion spre Costa Rica, că o mare parte din averea mortului e a şefului PSD, că e şantajat cu Afacerile din Brazilia, că să vedeți lovitură dată șefului PSD cînd o să iasă la iveală Dosarul acesta.
Cînd a apărut primul material pe Rise Project, mulţi s-au grăbit să mă avertizeze că ăsta e doar începutul. Al doilea şi al treilea şi al patrulea vor fi zguduitoare şi-l vor scoate pe Liviu Dragnea din joc. Primul material lăsa să se înţeleagă că al doilea va fi o lovitură mortală. În Presa de azi – se ştie – nu merită din punct de vedere financiar nici să investighezi cine fură, cu sulul, hîrtia igienică de la toaleta redacției. O investigaţie cere bani, talent, timp pierdut şi suprafaţă tipografică însemnată. Efectul în plan comercial e minim. Cu bani infinit mai puţini, o ştire despre stafia din Medgidia, născocită la bufet, aduce tiraj, rating şi prin asta bani.
Primul material din Rise Project sugera o investigaţie pentru care se cheltuise enorm, dacă nu cumva informaţiile şi documentele fuseseră procurate de unitatea de la SIE în colaborare cu cea de la SRI.
Toată lumea era convinsă că al doilea material va avea un efect politico - juridic în stare să justifice banii şi energia cheltuite:
Liviu Dragnea va demisiona în direct înainte de a-şi face harakiri sau, în cel mai bun caz, va fi convocat la DNA. A apărut şi al doilea material.
Nu s-a întîmplat nimic.
Liviu Dragnea n-a catadicsit nici măcar să se explice într-o conferinţă de Presă. Raţa mecanică de la Cotroceni n-a măcănit nici pîs. Nimeni din PSD nu i-a cerut lui Liviu Dragnea demisia. Nici măcar talk-show-uri nu s-au făcut pe bandă rulantă.
Parcă Rise Project ar fi scris că Liviu Dragnea l-a cumpărat pe Florin Salam în ediție de lux scoasă de Humanitas cu prefață de Lucian Boia.
Nu-i nimic! au zis, optimişti, adversarii lui Liviu Dragnea.
O să vină al treilea material.
O să vină Nucleara! cum ar spune, gîtuite de emoţie, fătucele de la televiziunile de ştiri.
Au trecut de atunci două săptămîni. Al treilea material – Nucleara! – n-a mai venit.
Lui Liviu Dragnea nu i s-a întîmplat nimic în urma unei anchete de presă care a presupus investiţii materiale şi umane ieșite din comun.
Nu i s-a întîmplat nimic rău, desigur. Pentru că ceva bun i s-a întîmplat. S-a spulberat legenda Afacerilor sale din Brazilia.
Și uite așa, cu costuri enorme- fie ale redacției, fie ale SIE-, Liviu Dragnea a fost albit în chestiunea Afacerile din Brazilia.
*
La News.ro, ordinul nu se discută, se execută. Operațiunea Poliției Prezidențiale de distrugere a Presei independente a cuprins la un moment dat și spargerea faimosei agenție Mediafax, aparținînd mogulului Adrian Sârbu. Mai întîi, Adrian Sârbu a fost arestat. Ca să dea pretext deontologilor din redacție să nu mai vrea să lucreze cu un penal. După care din Mediafax a fost ruptă o halcă pentru a se face agenția News.ro, parte componentă a Diviziei Presă a Binomului.
Una dintre caracteristicile Diviziei Presă e publicarea în chip automat, la ordin pe unitate, a unor știri prin care Stăpînul de la Cotroceni manipulează opinia publică.
Marți, 14 martie 2017, o astfel de știre a sunat astfel:
„Preşedintele Klaus Iohannis este foarte mulţumit de activitatea procurorului general al României şi de activitatea procurorului şef al DNA”, au declarat pentru News.ro surse din Administraţia Prezidenţială.” Subiectul predicatului e din cîte se vede Klaus Iohannis. Klaus Iohannis e însă un om, vorba lui Socrate. Dacă un om e mulțumit de ceva, cum ar fi, de exemplu, felul cum curge apa la robinet sau felul în care-i pune prișnițe consoarta, ne așteptăm s-o spună el, cu gurița lui. În cazul celor doi ștabi ai Parchetelor, ar fi fost normal ca agenția News. ro să se adreseze președintelui pentru a afla dacă e sau nu mulțumit. Nu de alta, dar din cîte se știe, Klaus Iohannis e viu și pe deasupra vioi, deoarece abia a venit de la Sibiu. Cei de la News. ro n-au avut curaj să se adreseze Comandantului lor suprem. Ei s-au interesat dacă Klaus Iohannis e sau nu mulțumit la surse din Administrația prezidențială. Cui s-au adresat cei de la News. ro? Mădălinei fostă Dobrovolschi? Răvășitoarei, care e mai mult decît o sursă, e chiar nevasta mulțumitului? Clanței de la ușa biroului prezidențial? O instituție de presă autentică n-ar fi dat o asemenea știre de o neghiobie de Guinness Book. Cum adică? Dacă un om e mulțumit sau nu de ceva n-aflăm direct de la el, ci din surse?!
De ce au dat-o? Pentru că li s-a dat-o s-o publice. De către Klaus Iohannis? Nici vorbă. De către Sistem, care avea interesul să contracareze campanie din presă și din politică pentru demiterea lui Augustin Lazăr și a Codruței Kovesi. La News.ro ordinul nu se discută, ci se execută.
*
O scrisoare de la MAE care poate fi chiar o știre. După publicarea corespondenței de la Londra semnate de Traian Horia sub titlul „Atentatul de la Londra împotriva unui grup de spălători români de mașini rămâne încă într-un suspect con de umbră”, am primit de la MAE, prin instituția purtătorului de cuvînt scrisoarea pe care o reproducem mai jos împreună cu mărturisirea surprizei de vedea că mai sunt și ministere care citesc ce se scrie în presă despre ele. Avînd în vedere interesul opiniei publice de la noi față de acest caz, textul MAE cred că poate fi chiar o știre:
„13 martie 2017
Referitor la articolul „Atentatul de la Londra împotriva unui grup de spălători români de mașini rămâne încă intr- un suspect con de umbră” publicat pe blogul dumneavoastră, vă transmitem următoarele precizări, pentru o bună informare referitoare la demersurile MAE în acest caz:
Încă din ziua producerii incidentului, ambasada României la Londra a monitorizat în mod direct și constant cazul, un reprezentant al misiunii diplomatice a luat imediat legătura cu autoritățile locale și s-a deplasat de urgență la unitățile spitalicești la care au fost internate victimele, pentru a verifica cetățenia acestora și a oferi asistența consulară necesară. Dintre cei patru cetăţeni români internaţi, trei se aflau în stare stabilă, unul în stare critică, iar al cincilea cetăţean român a fost externat în aceeași zi, după acordarea de îngrijiri medicale.
Totodată, reprezentanții misiunii diplomatice române au efectuat demersuri pentru notificarea familiei cetăţeanului român grav rănit. De asemenea, ambasadorul României la Londra s-a deplasat, în cursul zilei de 27 februarie, la cele două unităţi spitaliceşti pentru a-i vizita pe cetăţenii români. Din nefericire, cetățeanul român grav rănit a decedat ca urmare a rănilor suferite. Ambasada României la Londra a informat familia cu privire la procedurile de repatriere şi a oferit sprijinul pentru identificarea unui prestator de servicii de pompe funebre.
În prezent, misiunea diplomatică română se află în legătură permanentă cu o rudă a defunctului, care locuiește în Marea Britanie și care se va îngriji de formalităţile de repatriere. Totodată, misiunea este în contact cu procurorul civil si cu reprezentanții companiei de pompe funebre, pentru a monitoriza în continuare evoluţia situaţiei. Trupul neînsufleţit urmează să fie repatriat în zilele următoare, Secţia Consulară a Ambasadei fiind pregătită să elibereze paşaportul mortuar şi să acorde asistenţa consulară necesară.
Referitor la acest caz, în cursul zilei de duminică, 26 februarie, când a avut loc incidentul, Ministerul Afacerilor Externe a transmis mai multe precizări de presă, care se regăsesc pe site-ul MAE: http://www.mae.ro/taxonomy/ term/141?page=5.”
Direcţia Purtător de Cuvânt şi Comunicare