Ce politician a propus introducerea LOTERIEI VIZELOR pentru românii din Republica Moldova

Ce politician a propus introducerea LOTERIEI VIZELOR pentru românii din Republica Moldova

După intrarea României în Uniunea Europeană, aproape un milion de oameni din Republica Moldova au făcut cereri pentru obţinerea cetăţeniei române. Regimul Voronin a reacţionat dur, iar relaţiile dintre cele două state s-au deteriorat dramatic.

Preşedintele Comisiei de Politica Externă din Senat, liderul PSD de la acea vreme, primăvara lui 2007, Mircea Geoană, propunea, după modelul american unde fusese ambasador, instituirea unui sistem de Loterie a vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova.

Geoană a venit cu aceasta propunere în cadrul şedinţei Comisiilor reunite de Politica Externă ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, în care s-a dezbătut situaţia relaţiilor dintre România şi Republica Moldova.

Prezent la discuţii, ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a susţinut, în schimb, modificarea Legii cetăţeniei, în sensul eliminării cerinţei domiciliului obligatoriu pentru solicitanţii de cetăţenie.

 

Sistemul de Loterie a vizelor române pentru cetăţenii Republicii Moldova reprezenta, în opinia lui Mircea Geoană, soluţia "mai puţin dramatică" pentru rezolvarea numeroaselor solicitări.

Geoană susţinea că oferirea rapidă a cetăţeniei române pentru o treime dintre locuitorii Republicii Moldova, în condiţiile în care cei mai mulţi doreau să folosească paşaportul românesc pentru avantaje economice pe piaţa comuna a UE, nu era o teză nici realistă, nici productivă. Geoană a comentat că exista o lipsă de corelare a politicii Guvernului cu "viziunea mai ofensivă" a Preşedinţiei, în privinta relaţiei cu Republica Moldova. "La Bucureşti există mai multe centre de decizie faţă de Republica Moldova", arăta el. Totodată, acesta a cerut o analiză a motivelor care au dus la "deteriorarea severă" a relaţiilor dintre România şi Moldova şi s-a declarat dezamăgit de "gestionarea amatoristă" a acestor relatii din partea autorităţilor de la Bucuresti.

Geoană a mai spus că în acordul România-UE nu se prevede un numar de un milion de cetăţeni români în plus faţă de cele 22 de milioane. El a mai comentat că preocuparea guvernului de la Chişinău în legătură cu acest subiect era normală, în condiţiile în care republica de dincolo de Prut se putea depopula masiv.