Trump declară un RĂZBOI COMERCIAL Europei. Ar putea fi Bomboana pe COLIVA Uniunii Europene

Trump declară un RĂZBOI COMERCIAL Europei. Ar putea fi Bomboana pe COLIVA Uniunii Europene

Donald Trump vrea să impună o taxă de 20% la produsele de import, ceea ce va duce la paroxism tensiunile dintre Bruxelles și Washington.

americane, dar în același timp pregătește o „taxă de egalizare” de 20% care se va aplica bunurilor din import, scrie publicația cehă Aktuálně, care precizează că această măsură ar fi contrară regulilor Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

În replică, UE amenință că va intenta acțiune la OMC, dar Trump ripostează avertizând că va retrage Statele Unite din organizație. Ceea ce le-ar scuti de orice sancțiuni.

Republicanii americani au introdus această propunere în Congres în luna iulie, în timpul campaniei electorale a lui Trump și doresc acum să o pună în practică cât mai rapid cu putință.

Ne puteți urmări și pe Google News

Președintele Camerei Reprezentanților, influentul Paul Ryan, vorbește de luna august, însă Trump este ceva mai prudent și vorbește de trecerea legii prin Congres „până la sfârșitul anului”.

Dacă măsura este adoptată, exportatorii europeni către Statele Unite se vor trezi cu costuri crescute.

În afara unei acțiuni la OMC, Europa ar putea recurge la contra-măsuri, ceea ce ar putea duce la un adevărat război economic. Potrivit unor economiști, citați de publicația cehă, atmosfera ar reaminti de anii 1930.

Noua administrația americană are în vedere și torpilarea acordului de liber schimb SUA – UE (TTIP).

Înainte de orice, Trump dorește să-și țină promisiunile din campania electorală referitoare la crearea de noi locuri de muncă în SUA. Deci el vrea să sprijine exporturile americane și să contrabalanseze sau chiar să inverseze dezechilibrul comerciale cu UE.

În 2015, UE a exportat în SUA bunuri de 371 miliarde de euro, în timp ce exporturile americane au reprezentat numai 248 de miliarde de euro.

Potrivit anumitor economiști, spune Aktuálně, planul propus de republicani ar putea pune în pericol economiile mai multor țări și ar putea duce la concedieri masive în Europa.

Este exact ce îi mai lipsea Uniunii Europene, aflată într-un vârtej de crize: migrațională, economică, politică, structurală.

De aceea, UE intenționează să recurgă la toate măsurile ce-i stau în putință pentru a împiedica Washingtonul să adopte o asemenea lege.