Cum pot fi luate în calcul la pensie, sporurile și acordul global

Cum pot fi luate în calcul la pensie, sporurile și acordul global

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) precizează că nu toate beneficiile salariale acordate înainte de 2001 intră în calculul pensiei. Există, însă, o soluție pe care oficialii nu o dau: contestarea deciziei de pensionare în instanță

Referitor la informațiile „eronate care au fost introduse în spațiul public privitoare la anumite aspecte legate de casele teritoriale de pensii”, CNPP precizează că, conform prevederilor legale în vigoare, pentru perioadele anterioare datei de 01.04.2001, la determinarea punctajelor medii anuale, pe lângă salariile înregistrate în carnetul de muncă, se utilizează sporurile care au făcut parte din baza de calcul a pensiei (potrivit prevederilor Legii nr. 57/1974) şi sporurile cu caracter permanent (potrivit prevederilor Legii nr. 49/1992).

De asemenea, potrivit art.127 din Hotărârea nr. 257 din 20 martie 2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, sporurile cu caracter permanent care se pot valorifica la stabilirea și/sau recalcularea drepturilor de pensie sunt cele prevăzute expres și limitativ în anexa nr. 15.

Teoretic nu sunt luate în calcul!

„Pe cale de consecință, funcționarii caselor teritoriale de pensii, în aplicarea legii, pot valorifica doar aceste sporuri. În acest context, subliniem, cu titlu de exemplu, că orele suplimentare, primele și acordul global, pentru perioade anterioare datei de 01.04.2001, nu se pot valorifica la stabilirea și/sau recalcularea drepturilor de pensie întrucât acestea nu au reprezentat, în nicio legislație, sporuri cu caracter permanent”, atrag atenția reprezentanții CNPP.

Ce nu spune CNPP este, însă, că sunt multe cazuri în care pensionarii și-au câștigat în instanță luarea în calculul pensiei a acordului global, spre exemplu, pentru că înainte de 2001 fabricile nu plăteau către stat drepturile pentru fiecare angajat în parte care muncea în acest mod, ci pentru toți odată.

Rezolvarea o poate da instanța!

Legea cadru în materie de pensii prevede dreptul proaspeților pensionari de a contesta deciziile de pensionare întâi la casa de pensii, în termen de 30 de zile de la emiterea lor, în măsura în care se consideră nemulțumiți de cum le-au fost calculate drepturile. Dacă fac contestație, ei trebuie să aștepte răspunsul casei de pensii timp de 45 de zile de la data depunerii acesteia. Apoi, dacă nu primesc răspuns sau dacă sunt nemulțumiți de cele primite, se pot adresa instanței. CNPP nu explică asta, ci doar că „în condițiile în care se obține o sentință judecătorească favorabilă, sentință definitivă, irevocabilă și investită cu formulă executorie casa teritorială de pensii are obligația de a pune în aplicare dispozitivul sentinței”. Cu toate acestea, practica judecătorească arată că sentințele nu sunt obligatoriu favorabile pensionarilor, judecătorii adoptând soluții diferite în astfel de cazuri.

Ne puteți urmări și pe Google News