După ce a ARUNCAT în AER Sanctuarul lui Iona de la Ninive, ISIS a scos la lumina zilei o EXCEPȚIONALĂ comoară!
- Radu Pădure
- 2 martie 2017, 18:02
Arheologii din Irak plâng ultima distrugere provocată de ISIS, dar jubilează formidabila descoperire biblică, pe care jaful jihadiștilor a făcut-o posibilă.
Recucerirea treptată a orașului Mosul din mâinile ISIS de către forțele irakiene sprijinite de coaliția internațională le-a permis arheologilor să constate distrugerile provocate de jihadiști asupra monumentelor din situl antic Ninive.
În 2014, la scurt timp după ce au cucerit Mosul, teroriștii au umplut cu explozibil sanctuarul profetului biblic Iona, care este venerat atât de creștini cât și de musulmani. Apoi l-au aruncat în aer.
Campania de eliberarea a Mosulului a făcut posibilă constatarea că jihadiștii au săpat tuneluri sub sanctuar în căutarea de obiecte antice pe care să le valorifice apoi pe piața neagră.
Arheologii susțin însă că aceste tuneluri, acum abandonate, au făcut posibilă descoperirea palatului din secolul VII î.Hr. al regelui asirian Senaherib și al fiului său, regele Asarhadon.
Regele Senaherib
Invadarea de către Senaherib a regatului lui Iuda, în anul 701 î.Hr. este unul dintre cele mai bine documentate evenimente istorice din Biblie.
Senaherib a cucerit Lahiș, al doilea oraș ca mărime al Iudeii, luându-i pe locuitorii săi prizonieri în Asiria, însă nu a putut cuceri și Ierusalimul datorită faptului că un înger trimis de Dumnezeu la rugăciunile lui Iezechia și ale lui proorocului Isaia distruge cea mai mare parte a oștirii asiriene.
Arheoloaga irakiană Layla Salih a constatat că situl de la Ninive – cândva cel mai mare oraș din lume – „este mult mai distrus decât ne așteptam”, dar a declarat pentru Daily Telegraph că, grație tunelurilor ISIS a descoperit „o inscripție cuneiformă de marmură a regelui Asarhadon, despre care credem că datează din 672 î.Hr.”
La rândul ei, Eleanor Robson, directoarea Institutului Britanic pentru Studii în Irak, a declarat că distrugerea tragică sitului a făcut posibilă „o descoperire fantastică”.
„Obiectele nu se potrivesc descrierilor sau cu ceea ce credeam noi. Este o cantitate uriașă de istorie acolo jos, nu doar pietre ornamentale. Este o oportunitate ca în sfârșit să facem o hartă a acestui tezaur al celui mai mare imperiu din lume, din perioada sa cea mai glorioasă.”
Rămâne de văzut cât din această comoară a reușit ISIS să scoată de acolo și să vândă.
Eleanor Robson spune:
„Credem că au luat multe obiecte, cum ar fi obiecte de lut sau piese mai mici, pentru a le vinde. Însă ceea ce a rămas vom studia și va îmbogăți enorm ceea ce știm despre acea perioadă.”