Unul dintre cele mai mari muzee ale lumii permite descărcarea gratuită a 375.000 de imagini

Unul dintre cele mai mari muzee ale lumii permite descărcarea gratuită a 375.000 de imagini

Muzeul Metropolitan din New York oferă posibilitatea accesării şi descărcării, fără costuri, a nu mai puţin de 375.000 de imagini cu rezoluţie mare.

Acesta are cea mai cunoscută colecție de pictură din Statele Unite. Sunt prezentate două milioane de exponate de orice tip din intreagă lume.

Potrivit The New York Times, Getty Museum, Los Angeles County Museum of Art, National Gallery of Art din Washington şi Walters Art Gallery din Baltimore permit deja accesul pasionaţilor de artă la fondul imaginilor de pe site-urile lor.

Muzeul american a anunţat că, începând de marţi 14 februarie, va permite publicului să utilizeze imagini cu operele de artă din arhiva online a instituţiei,  descărcându-le la rezoluţie mare, sub licenţa Creative Commons Zero, cu care a fost încheiat un parteneriat. Totodată, pentru a orienta publicul, angajaţii muzeului au împărţit imaginile în categorii precum artişti şi curente.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, lucrări precum ”În barcă”, de Edouard Manet, ”Chiparoşi”, de Vincent Van Gogh, autoportretul lui Rembrandt din 1660 pot fi descărcate gratuit.

Thomas P. Campbell, directorul muzeului, a declarat într-o conferinţă de presă că “principala misiune a instituţiei de cultură este de a fi deschisă tuturor celor care îşi doresc să studieze şi să aprecieze operele de artă pe care le avem în custodie. În acest fel vom permite accesul mai multora la colecţiile muzeului şi la nevoile publicului nostru. Muzeul nu vrea să pună o barieră în calea creativităţii, a cunoaşterii şi a inovaţiei”. 

Muzeul Metropolitan este vizitat anual de peste cinci milioane de oameni care doresc să surprindă bogăția și unicitatea colecției muzeului.

Istoria Muzeului Metropolitan este sinonimă cu istoria donatorilor. Metropolitan a devenit cel mai mare muzeu din SUA doar datorită generozitătii persoaneleor private.

Colecția de pictură de la Metropolitan număra peste 3000 de lucrări și este cea mai valoroasă din afară Europei. Galeriile de la parter abundă în articole care reprezintă toate miscările artistice ale începutului de secol XX, inclusiv lucrări de Picasso, Braque, Léger, Giacometti, Modigliani, Boccioni, Dalí și Miró. 

În aripă americană se poate ajunge printr-o enormă grădină de pe acoperiș. Cea mai valoroasă colecție de artă americană din perioadă colonială pană în secolul Xxpoate fi admirată pe trei etaje.