VESTE REA pentru comercianţi: 2017 nu se anunţă a fi prea bun

VESTE REA pentru comercianţi: 2017 nu se anunţă a fi prea bun

În pofida creşterii economice semnificative din 2016, consumatorii români sunt rezervaţi în a face cumpărături, conform unui raport privind climatul de consum.

Indicatorul de consum (estimările economice şi cele cu privire la venituri, cât şi tendinţa de a cumpăra) s-a oprit la 3 puncte în decembrie 2016, faţă de cele peste 10 puncte obţinute cu un an în urmă. Veniturile estimate ale românilor au suferit o scădere uşoară în al patrulea trimestru al anului, conform unui studiu GfK privind climatul de consum, citat de Agerpres. Nivelul puternic general se datorează în parte ratei şomajului. 

Ceilalţi europeni, mai optimişti În ansamblu, încrederea consumatorilor din Europa a trecut printr-o creştere pozitivă semnificativă în al patrulea trimestru din 2016, conform rezultatelor studiului GfK privind climatul de consum în Europa pentru al patrulea trimestru din 2016. Climatul de consum pentru cele 28 de ţări UE a crescut cu 5,6, până la 17,9 puncte între lunile septembrie şi decembrie, fiind cea mai valoare de după ianuarie 2008. Indicatorii individuali (estimările economice şi cele cu privire la venituri, cât şi tendinţa de a cumpăra) nu s-au dezvoltat în mod uniform. 

Subiectele care au dominat ştirile în Europa în trimestrul patru din 2016 au fost războiul din Siria, terorismul în Europa, alegerile prezidenţiale din SUA la sfârşitul lunii noiembrie şi apariţia continuă a partidelor naţionaliste în aproape fiecare ţară europeană. Totuşi, aceste ştiri negative nu au reuşit să influenţeze consumatorii, conform indicatorilor studiului. Se pare că europenii sunt tot mai selectivi în ceea ce priveşte subiectele de care se lasă influenţaţi în viaţa lor de zi cu zi. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Ca urmare, indicatorii privind estimările economice şi cele cu privire la venituri şi tendinţa de cumpăra au rămas în mare măsură neafectaţi de războiul din Siria, evenimentele din Turcia, alegerile prezidenţiale din SUA şi ameninţările continue de terorism în Europa.