Ministrul Justiţiei şi secretarul general al Guvernului l-au minţit pe premier | Proteste

Ministrul Justiţiei şi secretarul general al Guvernului l-au minţit pe premier | Proteste

Florin Iordache şi Mihai Busuioc l-au asigurat pe Sorin Grindeanu că ordonanţa de urgenţă privind modificarea codurilor penale avea toate avizele

Stenograma şedinţei de guvern din seara zilei de 31 decembrie, când a fost adoptată celebra OUG 13/2017 privind modificarea Codurilor Penale, arată că ministrul Justiţiei, Florin Iordache, şi secretarul general al Executivului, Mihai Busuioc, l-au minţit pe prim-ministrul Sorin Grindeanu. Cei doi l-au asigurat pe premier, în plină şedinţă a Guvernului, că ordonanţa avea toate avizele necesare.

Premierul Sorin Grindeanu l-a întrebat de mai multe ori, potrivit stenogramei desecretizate de Executiv, pe ministrul Justiției dacă are toate avizele necesare, iar procedurile au fost îndeplinite. Asta după ce Florin Iordache solicitase suplimentarea ordinii de zi cu proiectele de lege privind graţierea unor pedepse, respectiv completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate şi cu OUG 13.

Iordache nu a mai avut răbdare să vină avizul CSM

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a precizat, la conferinţa de presă care a urmat şedinţei de guvern, că Ordonanţa avea avizele de la Ministerul de Interne şi de la Ministerul Afacerilor Externe. Proiectul nu primise, însă, avizul CSM. Întrebat de ce Executivul a cerut un aviz de la Consiliul Superior al Magistraturii pe acest proiect de act normativ, dar l-a adoptat înainte de a-l primi, Iordache a răspuns: „Noi am comunicat. Era normal, dar nu am cerut aviz (...). Aviz ar trebui luat numai în legile care vizează Justiția (...). Aici ne trebuie un punct de vedere. Eu am un punct de vedere pe care CSM l-a stabilit săptămâna trecută, în care dumnealor (...) precizează foarte clar că au un punct de vedere negativ”.

În domeniile care privesc Justiția și codurile este obligatoriu de cerut avizul de la CSM, chiar dacă are doar valoare consultativă. CSM daduse un aviz negativ pe prima variantă a OUG. Dar marți, 31 ianuarie, s-au adus modificări importante textului inițial, astfel că Ministrul Justiţiei a considerat că e nevoie de un nou aviz. La ora 17 a fost primită la CSM noua variantă a proiectului. Președinta Consiliului a fixat întâlnirea Plenului CSM pentru miercuri, 1 februarie, la ora 9.00. Pe 31 ianuarie, la ora 21.30, OUG era însă aprobată de Guvern, fără aviz de la CSM.

Prima victimă a Ordonanței 13, procurorul Constantin Sima audiat la DNA

Procurorul Constantin Sima a fost audiat, ieri, mai bine de trei ore în dosarul deschis de DNA privind Ordonanța 13. Fostul secretar de stat în Ministerul Justiţiei a declarat, la ieșirea din sediul DNA, că a fost audiat în calitate de martor. „Am dat o declaraţie în calitate de martor, în dosarul în care se fac cercetări privind Ordonanţa 13. Nu pot oferi alte detalii, fiind o cauză în faza de urmărire penală. Am calitate de martor”, a afirmat Constantin Sima, după audierea sa la DNA.

Ședința CSM a rămas fără obiect, proiectele au fost retrase de MJ

După ce anunța cu surle și trâmbițe că proiectele de legi în noua variantă, după abrogarea de duminică, au fost trimise la CSM pentru un aviz consultativ, în cursul zilei de ieri, reprezentanții instituției au decis să retragă proiectele din Parlament. Motivul, pe cât de pueril, pe atât de ilar. „Ministerul Justiţiei renunţă la proiectul de lege de modificare şi completare a actelor normative privind Codurile penale, înaintat deja Consiliului Superior al Magistraturii, deoarece „doreşte elaborarea unuia mai complex”, a declarat purtătorul de cuvânt al MJ, Cristina Liţă. Ministerul Justiţiei a anunţat luni că ‚„nu este preocupat’’ să elaboreze un proiect de lege pentru modificarea Codului penal şi Codului de procedură penală. Într-un final, oficialii ministerului au anunțat că proiectele finale vor fi puse în dezbatere duminică, după moțiunea de cenzură. (Ramona Feraru)

Procurorul Lucian Papici, acuzat de Liviu Dragnea de trafi c de infl uență

Liviu Dragnea, șeful PSD, a depus, în 2 februarie, o plângere penală împotriva procurorui care l-a anchetat în dosarul „Referendumul”. Printre acuzațiile grave care i se aduc magistratului sunt: abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu contra intereselor publice, represiune nedreaptă şi conflict de interese. Pe de altă parte, instanţa supremă a confirmat redeschiderea urmăririi penale în cazul magistratului Lucian Papici şi al lui Horaţiu Ciprian Andrei, pentru interceptări ilegale şi operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice. Cei doi vor fi cercetaţi într-un dosar al DIICOT Hunedoara. Decizia instanţei supreme este definitivă, dosarele urmând să fie repartizate unor procurori. Lucian Papici şi-a pus semnătura pe cele mai importante şi mai grele dosare de corupţie din România, cu inculpați notorii ca Adrian Năstase, Dan Voiculescu sau Cătălin Voicu.