Trump dă primele semnale ale politicii față de Rusia: sancționarea la ONU și menținerea sancțiunilor | PULSUL PLANETEI
- Iulian Chifu
- 6 februarie 2017, 00:00
Președintele Donald Trump a împlinit două săptămâni de când se află la Casa Albă și a reușit să uimească lumea prin reacțiile sale profund nepotrivite și neuzitate în relațiile interne și internaționale.
Președintele Statelor Unite s-a trezit părăsit de elemente majore din establishment, cu precădere din Departamentul de Stat, acolo unde zona tehnică responsabilă de imigrație și refugiați știau că trebuie să aplice politica de migrațiune și au plecat înainte să fie lansat programul. La fel, responsabilul agenției pentru imigrare, cel care a refuzat să aplice ordinul de expulzare al cetățenilor din cele șapte state musulmane repudiate, a plecat. Au mai căzut capetele Secretarului pe Justiție (care oricum trebuia să plece, făcând parte din fosta admnistrație, dar nu intempestiv) și procurorului general.
În plan extern, activismul noului lider de la Casa Albă s-a tradus în noi excese și gesturi extreme, care au generat nemulțumirea pe toată linia a liderilor lumii. Mai întâi, premierul nipon Shinzo Abe s-a trezit cu situația ciudată în care a avut o discuție cu președintele american legat de Parteneriatul Trans Pacific, Acordul de liber schimb numit TPP, înainte de preluarea formală a mandatului, iar acum trebuie să revină în vizită oficială și să reia tema după ce Donald Trump a retras SUA din prima zi a mandatului din acest acord. Președintele Mexicului a fost în situația de a schimba SMS-uri și declarații în contradictoriu cu Donald Trump legate de zid și plata zidului, cearta încheindu-se cu anularea vizitei președintelui mexican la Washington. Conflictul s-a închis după ce cei doi șefi de state vecine au convenit să nu mai transmită public mesaje pe aceste teme.
În fine, ultima ispravă, miercuri, președintele SUA i-a închis telefonul în nas după 25 de minute Premierului Australiei, declarând că a avut cea mai neplăcută conversație, atunci când a venit vorba despre un angajament ca SUA să preia 1.250 migranți ajunși în Australia. Din convorbirea de o oră a liderilor celor doi aliați din cercul intern al parteneriatelor SUA, cei 5 anglo- americani, Australia a rămas, de asemenea, angajată în TPP-Parteneriatul comercial Transpacific, iar grupul celor 12 state caută un alt partener, China sau Indonezia, deși Japonia insistă să fie păstrat locul SUA.
Acest comportament tipic al lui Trump și caracteristic fostului reality- show The Aprentice-Ucenicul, nu mai merge la nivel internațional. Mai mult, la nivel intern, Donald Trump nu are încă administrația completă, ba nu avea nici Secretar de Stat trecut prin Congres pentru a-l sprijini în activitatea sa de relaționare externă. De altfel, întreaga administrație este azi în spațiul dintre nominalizare, votul Congresului și respectiv preluarea mandatului, fapt ce îi face pe cei în cauză mai puțin cunoscători și mai puțin capabili să-l sprijine, fie și numai informal, pe președinte. Peste toate, noua administrație amenință să mute întreaga decizie la Casa Albă, la nivelul consilierilor, și doar afacerile curente să rămână la departamente. În rest, nivelul strategic este centralizat la nivelul lui Trump.
Interesant este cum gestionăm noi relația cu partenerul strategic? Ei bine, în primul rând, Parteneriatul Strategic cu SUA este un fapt și suntem interesați să-l menținem și să-l dezvoltăm, iar acest lucru este în interesul strategic al ambelor state. Apoi, sigur, vom considera că, indiferent cine ar fi Președintele SUA, este o chestiune internă reglarea acordului fin și ajustările acțiunilor și comportamentelor Președintelui, în timp, cu atât mai mult când întreaga administrație va fi pe poziții și la curent cu dosarele în evoluție. Iar mai mult, relația va fi diversificată și aprofundată la toate nivelurile, cu precădere cele oficiale, guvernamentale, la nivelul instituțiilor și agențiilor și la nivelul societății civile, lumii academice sau la firul ierbii, om cu om. Astfel, relația complexă româno-americană e mult mai bogată și mai cuprinzătoare decât înclinația naturală a mass media de a urmări strict reacțiile și acțiunile președintelui SUA, Donald Trump și de a judeca perspectiva relației în fiecare element de moment al acțiunii prezidențiale la început de mandat.