La 66 de ani își riscă zilnic viața. Cel mai longeviv acrobat de la Globus a căzut din „Roata Morții”

La 66 de ani își riscă zilnic viața. Cel mai longeviv acrobat de la Globus a căzut din „Roata Morții”

Veteranul Circului Globus, Ionel Orzan, a căzut în gol în timpul numărului pe care îl face de 27 de ani

Ionel Orzan, în vârstă de 66 de ani, a căzut ieri de la cinci metri înălţime în timpul spectacolului care avea loc la Circul de Stat. Soţii Orzan sunt renumiţi pentru numărul de acrobaţie „Roata Morţii”. Însă, ieri, lui Ionel Orzan, i-a alunecat mâna la ultima ieșire, căzând în gol. Incidentul a avut loc în timpul spectacolului numit „Arena Magică”. Unul dintre spectatori a povestit că Orzan a căzut pe o parte și s-a rostogolit. În sală era și un medic, care nu l-a lăsat să se ridice până la venirea ambulanței. Părinţii, copiii şi bunicii din public au fost evacuaţi, iar artistul a fost transportat la spitalul Floreasca. Potrivit medicilor, acesta va fi supus mai multor investigaţii, după ce a suferit un traumatism craniocerebral minor şi o fractură la gleznă.

FOTO: Ionel Orzan este căsătorit cu partenera sa, Marry în vârstă de 62 ani

Pregătea o nouă generație de zburători

Acrobatul Ionel Orzan, în vârstă de 66 de ani, a început să lucreze în spectacole de circ cu o trupă de zburători (numere de trapez la înălțime) în anul 1972. El este căsătorit cu partenera sa, Marry (pe numele său adevărat Ana), 62 de ani, cu care a intra în Roata Morţii. În 1989 au început să facă numărul „Roata morţii”, un număr foarte periculos care le aduce ropote de aplauze. Ca un element de fapt divers, soții Orzan s-au cunoscut în anii '70, la un meci de fotbal, Marry fiind portar la echipa feminină de fotbal a Rapidului.

În vară, acrobatul declara presei că intenţionează să se retragă de pe arena circului şi să formeze pe viitor noi artişti de circ, de zburători. Cei doi soţi au obţinut cetăţenie italiană şi şi-au luat o casă în apropiere de Veneţia, nerenunțând însă la apartamentul din Bucureşti. În Italia, Ionel Orzan a predat la Academia de Circ şi dă şi lecţii de tenis, potrivit informaţiilor apărute în presă. A continuat însă colaborarea cu Circul de Stat Globus unde şi-a început cariera.

La un pas de închidere

Circul Globus pare să fie urmărit de ghinion în ultima vreme. După ce acum aproximativ trei săptămâni un incendiu a cuprins clădirea în care se aflau mai multe animale ale Circului de Stat, 11 murind, ieri unul dintre cei mai vechi acrobați a căzut în gol.

După incendiu, mai mulţi aleşi generali au semnat un Proiect de Hotărâre care prevede că la Circul de Stat să nu se mai folosească animale. Măsura ar urma să fie discutată în şedinţa Consiliului General din data de 31 ianuarie. Mai mult, aleşii generali ar putea vota ca în obiectul de activitate a circului nu mai figureze termenul „dresură” şi nici „turul menajeriilor”.

Totodată, din activitatea departamentului de relaţii internaţionale ar urma să fie exclusă atribuţia de a întocmi documentele pentru formalităţile vamale în cazul animalelor artiştilor străini care apar în spectacolele instituţiei. Iar printre atribuțiile Compartimentului Tehnic-Administrativ nu mai figurează avizarea rețetarelor pentru dresurile străine, întocmirea formalităţilor pentru avizul sanitar-veterinar sau asigurarea transportului animalelor în turneele din ţară şi străinătate.

Animalele, relocate

Totodată, conform proiectului de hotărâre, animalele aflate în responsabilitatea Circ&Variete Globus București vor fi relocate, în baza unui protocol încheiat între această instituție publică și Fundația Vier Pfoten, în termen de cel mult șase luni de la data intrării în vigoare a hotărârii. În această perioadă, administrația circului va asigura animalelor condițiile de bunăstare. În expunerea de motive semnată de primarul general, Gabriela Firea, se arată că potrivit Regulamentului de organizarea al circului, obiectul de activitate al instituției constă în „realizarea și prezentarea de producții/coproducții artistice constând în spectacole de circ și festivaluri, filme, prezentate publicului în București, în țară și în străinătate, în scopul promovării actului de cultură și al educării publicului spectator”.

Ne puteți urmări și pe Google News