Se repetă întrebarea de la Colectiv: mână criminală sau accident?

Se repetă întrebarea de la Colectiv: mână criminală sau accident?

La aproape un an și trei luni de la tragedia care a îndoliat România, incendiul de la Club Colectiv, și care a condus la căderea Guvernului Ponta, Bamboo, cel mai titrat club de fițe a fost mistuit de flăcări, în noaptea de 20 spre 21 ianuarie. Clubul nu avea autorizație de securitate la incendiu și funcționa „pe propria răspundere”. Proprietarii susțin că li s-a dat foc. Coincidențe: incidentul a fost urmat de manifestații, iar Klaus Iohannis a ieșit în stradă, la fel ca în 2015

Sute de oameni au fost la un pas de o nouă tragedie, la mai biner de un an de la catastrofalul incendiu care a ucis 64 de tineri, pe 30 octombrie 2015. Un foc care s-a propagate suspect de rapid a transformat în scrum cel mai titrat club de fițe din România, Bamboo. Din fericire, cei aflați în interior au reușit să scape cu viață, doar 44 fiind afectați de intoxicație cu fum și hipotermie. La aproape 48 de ore de izbucnirea focului, ruinele clubului ardeau, încă, mocnit, iar autoritățile nu aveau un răspuns asupra cauzelor care au condus la incendiul devastator. În acest timp, însă, a ieșit la iveală faptul că Bamboo nu avea autorizie de securitate la incendiu, la fel cum s-a întâmplat și în cazul clubului Colectiv. Și, în ciuda măsurilor anunțate de autorități, din 2015 încoace, administratorii funcționau tot „pe propria răspundere”.

Acțiune coordonată din sediul MAI

Alerta de Cod Roșu, dată vineri dimineață, în jurul orei 3.00, a pus în mișcare zeci de echipaje de pompieri și de ambulanțe. La fața locului, însă, nu au mai ajuns, ca și în cazul Colectiv, niciun ministru sau vreun primar. Pe 30 octombrie 2015, în fața clubului Colectiv au fost prezenți vicepremierul Gabriel Oprea, secretarul de stat Raed Arafat, sau primarul de atunci al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. Tragedia a fost urmată de ample manifestații de stradă care a condus la demisia Guvernului Ponta și la cea a primarului Piedone, vizat de o anchetă în care a fost inculpat pentru că a dat avize de funcționare, pe propria răspundere, pentru administratorii clubului Colectiv.

În cazul Bamboo, la nivelul MAI s-a format un comandament care a coordonat intervenția pompierilor și a ambulanțelor. Raed Arafat și ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, au fost „pe metereze” în sediul MAI. În lipsa premierului Sorin Grindeanu, plecat în America, înlocuitoarea sa, vicepremierul Sevil Shhaideh, a venit să se intereseze de măsurile luate, abia sâmbătă la prânz.

Avocatul Cătălin Dancu, despre suspecți: „Niște imbecili”

Parchetul București a deschis un dosar penal, in rem, pentru distrugere. Cri minaliștii de la Poliția Capitalei urmează să stabilească, cu ajutorul experților de la INSEMEX Petroșani, cauza care a condus la incendiul devastator. Au fost audiați mai mulți martori, angajați și clienți ai clubului, o parte dintre aceștia indicând o mână criminală. Prezent la Poliția Capitalei pentru a răspunde întrebărilor anchetatorilor, în calitate de apărător al patronului clubului Bamboo, avocatul Cătălin Dancu susține că, pe baza mărturilor date de angajații lui Castellano, focul putea izbucni de la o magazie sau putea fi opera unei răzbunări din partea a doi cetățeni străini. „Este vorba despre niște imbecili care au avut o petrecere privată în balroom, nu în club. Ospătarii i-au văzut pe aceștia când au ieșit să fumeze țigări și trabuc în magazia de lângă sala lor. La fel se poate să fie vorba și de doi cetățeni britanici aflați în stare de ebrietate și puși pe scandal. Ei au fost dați afară de personalul de pază, au devenit recalcitranți și au amenințat. Am dat datele de identificare ale tuturor Poliției și Procuraturii”, a declarat Dancu, pentru EVZ. Celebrul avocat a mai adăugat că polițiștii criminaliști vor încerca să identifice potențialii piromani din imaginile surprinse de camerele de luat vederi.