„O să-ți trimit o poză, dragule!” Metoda prin care TERORIȘTII Hamas atrăgeau în CAPCANĂ militarii israelieni cu profiluri false de EVREICE frumoase, pentru a-i spiona
- Radu Pădure
- 13 ianuarie 2017, 10:12
Zeci de militari israelieni s-au lăsat spionați de mișcarea islamistă care folosea profiluri false de fete drăguțe evreice pe rețelele sociale.
„De data aceasta, ar ma lor nu mai este o bombă, un pistol sau un vehicul. Este o simplă cerere de prietenie.”
Prin aceste cuvinte, armata israeliană (IDF) rezumă pe site-ul său modul neobișnuit prin care zeci de soldați israelieni s-au lăsat înșelați de Hamas.
Grupul islamist palestinian, care guvernează acum în Gaza, a utilizat identități false de tinere fete evreice pentru a ajunge să controleze smartphone-urile, camerele și microfoanele membrilor trupelor IDF, a declarat miercuri un înalt responsabil din serviciile de informații israeliene.
Potrivit acestui ofițer, citat de Le Figaro, Hamas îi urmărea pe militarii israelieni prin intermediul Facebook. Pentru a le făcea să pară ca profiluri reale – prin intermediul unei oarecare Elianna Amer, din Așkelon – erau luate fotografii reale de pe interner cărora li se atașau descrieri seducătoare postate în ebraică, pentru a-i momi pe soldații amatori de aventuri.
Alte fete afirmau pe profilurile lor că vor să își facă Allyah (adică să imigreze în Țara Sfântă, prin intermediul unei persoane de confesiune iudaică).
„O să-și trimit o poză, dragule”, scrie una dintre aceste momeli într-o conversație cu un militar israelian.
„OK. Ha-ha”, răspunde acesta.
Corespondenta lui îi trimite fotografia unei femei blonde în costum de baie și îi propune să descarce o aplicație pentru a conversa video. „O simplă aplicație pe chat pentru a mite apeluri video”, explica „momeala” în aceeași conversație.
IDF afirmă că Hamas încerca în acet mod să intre în posesia unor informații privind strategiile și artilerie ale armatei israeliene.
Pirații le propuneau militarilor care cădeau în capcană să descarce aplicații ca YeeCall Pro sau Wowo Messenger, care erau în realitate viruși pentru a pătrunde în „telefoanele soldaților, în fișierele lor, pentru a avea acces la datele lor GPS sau chiar pentru a instala alte aplicații pe aparatele lor”, dezvăluie site-ul israelian i24.
Stratagema a fost descoperită atunci când mai mulți militari au constatat pe rând atitudini ciudate din partea „cuceririlor” lor de pe internet, care nu mai dădeau nici un semn, după ce aplicația fusese descărcată.
Armata a descoperit apoi zeci de false identități de fete utilizate de Hamas, a declarat ofițerul citat. Toți militarii vizați erau de rang inferior, membri ai unităților combatante.
Deocamdată, purtătorul de cuvânt al Hamas, Fawzi Barhoum, nu a dorit să comenteze aceste informații.
„Potențial, aceasta ar fi putut avea consecințe dramatice, însă pagubele provocate sunt minime”, a declarat ofițerul de informații, adăugând că „amenințarea este considerată acum că a fost îndepărtată”, iar toate aparatele militarilor au fost „dezinfectate”.
Ca răspuns la acest atac cibernetic, IDF a lansat o campanie intitulată „Combat enter”, pentru a-i preveni pe militari de pericolele de pe rețelele sociale.
O sursă militară a explicat:
„Vom difuza și divulga profilurile false ale Hamas, vom impune reguli mai stricte pentru soldații care intră pe rețelele sociale și îi vom instrui pe militari cum să reacționeze la atacuri înainte de a fi prea târziu.”
Soldații israelieni nu sunt obligați să predea telefoanele la intrarea în bazele lor și li se permite să menționeze că sunt militari pe profilurile lor de Facebook, explică Ynetnews.