Exclusiv în scandalul Interceptărilor. Eliminarea lui Cristian Diaconescu din cursa pentru șefia PSD, campania USL pentru parlamentare și desemnarea lui Sorin Grindeanu, câteva din știrile care apar în noile dezvăluiri ale lui Sebastian Ghiță
- Alecu Racoviceanu
- 11 ianuarie 2017, 23:19
Al șaptelea episod din seria dezvăluirilor făcute de Sebastian Ghiță readuce în atenție câteva evenimente care la vremea lor au făcut vâlvă și au părut inexplicabile. Citind printre rândurile recentului episod putem găsi câteva explicații.
Retragerea lui Diaconescu
Iată unul dintre ele: eliminarea ciudată a lui Cristian Diaconescu din cursa pentru șefia PSD, petrecută la 20 februarie 2010. În episodul difuzat de România TV pe 11 ianuarie, Sebastian Ghiță spune: "La începutul anului 2010, la începutul lunii februarie, am fost împreună cu familiile în Seychelles, doar noi. Eram înainte de congresul PSD şi am hotărât să mergem într-o vacanţă pe o insulă exotică. Am stat împreună, şi se poate verifica uşor, la Hilton Seychelles Nord Resort. Dintr-o întâmplare, am găsit acasă plicul cu facturile de la acel hotel. Am stat zece zile şi îmi aduc aminte că-l rugam să-l ajute pe Victor Ponta să câştige preşedinţia PSD iar Florian Coldea îmi zicea că Traian Băsescu nu îl vrea pe Ponta. Diaconescu, Geoană, oricine dar numai să nu ajungă Ponta la PSD.”
Pe 20 februarie 2010, Victor Ponta a câștigat Congresul PSD, cu 856 de voturi, marele perdant fiind Mircea Geoană, cu 771 de voturi. Era la puțin timp după ce Geoană pierduse și alegerile prezidențiale, de la sfârșitul lui 2009. La acel congres, s-au retras 3 contracandidați, Miron Mitrea, Radu Mazăre și Cristian Diaconescu. Retragerea ultimului dintre ei a fost o surpriză. Curtat de Geoană, Diaconescu face o declarație bâlbâită de la tribună în care spune că se retrage și susține ”schimbarea”, fără a rosti nume, dar ”schimbarea” în PSD era Ponta, Geoană fiind deja președintele partidului. Câteva ore mai târziu, iese din nou la tribună și-și declară susținerea pentru Geoană...
10 zile de filaj
La scurt timp au apărut speculații cum că ar fi fost șantajat cu un material obținut după 10 zile de filaj, făcut în cursul lui februarie 2010. Ziarista Floriana Jucan a spus atunci că se afla în posesia unui material de 37 de pagini. Iată ce spunea acum 6 ani Floriana: „În urmă cu circa o săptămână, a venit cineva la mine - l-am considerat atunci din tabăra lui Mircea Geoană - cu o monitorizare a lui Cristi Diaconescu. Nu am publicat-o niciodată, deşi ea mi-a fost încredinţată spre publicare. M-am gândit că nu trebuie să intru în acest joc, mai ales pentru că urmau aceste alegeri“, a spus Jucan. Ziaristul care i-a consemnat atunci declarația Florianei a completat așa: ”Potrivit acesteia (Florian Jucan n.n.), Diaconescu ar fi fost monitorizat, în perioada 1-10 februarie, de un serviciu de informaţii a cărui identitate nu a fost dezvăluită. Monitorizarea ar releva cel puţin două aspecte compromiţătoare la adresa politicianului: o vizită la un controversat om de afaceri şi un moment din viaţa privată care ar demonstra imoralitatea acestuia”. Apoi continuă mărturia Florianei Jucan: „Această monitorizare este adevărată. Cristian Diaconescu este monitorizat non-stop, de când merge cu soţia la cumpărături, până când merge la unii dintre liderii PSD acasă, când merge la sediul SRI din Piaţa Victoriei sau când merge într-o vizită de patru ore, pe 5 februarie, la reşedinţa unui mogul. Ce m-a uimit la Diaconescu este că, în toată această perioadă, se deghizează: îşi pune fes pe cap, parchează pe străzi lăturalnice, îşi pune ochelari, deci are ceva de ascuns”.
Episodul a fost uitat repede, iar pe 30 aprilie 2010, Diaconescu intra deja în alt partid, UNPR.
Revenind la episodul din 11 ianuarie 2016 din serialul ”Dezvăluirile lui Ghiță”, deputatul fugar spune: ”Coldea s-a speriat atunci de ( Dan n.n.) Andronic şi, deşi avea bilet la business, s-a mutat la economic. Îi era frică să nu afle Băsescu cu cine a fost în exercusie.”
Excursie în care ar fi expus o dorință a lui Traian Băsescu, dorință neîmplinită din cauza unui filaj. Filaj care, dacă ce spune Floriana Jucan e adevărat, se consumase în prima perioadă a lunii februarie și nu știm când au discutat Ghiță și Coldea. Înainte sau după 5 februarie, când se presupune că Diaconescu a fost la SRI, plecând de acolo fără a da vreun semn că peste 15 zile va renunța la cursă?
Campania electorală a USL
În cel mai recent episod, Sebastian Ghiță mai spune: ” Nu a fost singura vacanţă petrecută cu Florian Coldea. În octombrie 2012 am fost împreună cu Vasile Dâncu şi cumnatul meu Cristi Anastasescu în Toscana, în Italia, unde am stat la o vilă numită Locanda Dell'Amorosa. Iată şi un document de la acea vilă cu numele noastre tipărite pe document. (...) Vă mai dau doar un exemplu de astfel de vacanţă şi o poză cu familiile la Disneyland, la Paris, în poză apare doamna general Dorina Coldea, soţia domnului Coldea".
Data din facturile prezentate de Ghiță – de la 10 octombrie 2012 până la 14 octombrie 2012 – este importantă pentru înțelegerea evoluției evenimentelor. În octombrie 2012, era în toi lupta electorală dintre USL ( alianța PSD, PNL, UNPR și PC) și ARD ( PDL și Forța Civică a lui MRU).
Era prima campanie electorală în care Sebastian Ghiță se implica activ – a candidat ca deputat, la un colegiu din Prahova - și avea să câștige cu peste 60%. Chiar dacă sondajele și tentințele electoratului erau clare, e interesant că proaspătului candidat îi ardea de vacanțe în Toscana când țara era în fierbere.
Desemnarea lui Grindeanu
În finalul episodului de miercuri seara, Sebastian Ghiță face o alegație despre încercările lui Klaus Iohannis de a deturna rezultatul alegerilor din 11 decembrie 2016. Este clar o referire la perioada în care președintele a refuzat primul candidat al PSD-ALDE pentru poziția de premier – Sevil Shhaideh - și se făceau speculații că îl va refuza și pe Sorin Grindeanu. Pe 30 decembrie, printr-un sms și un decret trimis la Monitorul Oficial, speculațiile au luat sfârșit și Grindeanu a devenit premier, după revelion.
Cum Ghiță a fost văzut ultima oară pe 19 decembire, la o sindrofie organizată de SRI, și dispariția sa a căpătat conotații penale pe 29 decembrie, când a încălcat controlul judiciar, neprezentându-se la poliție, e plauzibil că episoadele au fost înregistrate cândva în acest interval de timp. Dar asta e doar o speculație.