Ministerul Sănătații dat în judecată de o constănțeancă. Mama ei, o bătrână de 87 de ani, a decedat după ce a așteptat 26 de ore la Urgența Spitalului Județean

Ministerul Sănătații dat în judecată de o constănțeancă. Mama ei, o bătrână de 87 de ani, a decedat după ce a așteptat 26 de ore la Urgența Spitalului Județean

Anchetă de proporții la Spitalul Județean de Urgență Constanța după ce, astăzi dimineață, o bătrână de 87 de ani a decedat la Reanimare unde fusese internată după ce așteptase peste 26 de ore la Unitatea de Primire Urgențe, fiind trimisă între timp și la Spitalul de Boli Infecțioase. Fiica ei este hotârâtă să dea în judecată Ministerul Sănătății acuzând “sistemul invechit din cauza căruia oamenii nevinovați mor cu zile”.

Ancheta s-a declanșat de fapt ieri dimineață, bătrână încă mai trăia, după ce Luiza  Rosențweig a postat pe facebook un filmuleț în care își întreba mama, aflată  pe targă, la Urgența Spitalului Județean Constanța, cum se mai simte după atâtea ore de așteptare. Bătrâna se plângea de dureri îngrozitoare. Fiica susține că mama ei a stat peste 26 de ore, cu viroză și problem cardiace, fiind deranjat de atitudinea cadrelor medicale din Urgență. “Abia după ce s-a făcut scandalul a venit Salvarea. A fost luată de aici și dusă și  la Spitalul de Boli Infecțioase unde se știe că nu are Urgență. Ne-am reintors aici și au internat-o in final”,  a declarat, seara trecută, Luiza Rosentzweig, pentru EVZ.

Nepotul bătrânei, Cătălin Rozentzweig, era și mai indignat. “Bunica a  fost plimbată 26 de ore de la un spital la altul. Doamnele de la Urgență i-au vorbit urât. Că ce, are 87 de ani, și asta e. Ca și cum,  și-a trăit traiul și-a mâncat mălaiul. Starea ei s-a agravat în urma repercusiunilor de azi nopte, după ce a stat pe holuri, în curent. Nu mă mai recunoaște. Avem și filmulețe, am filmat-o cu telefonul mobil. Părerea mea e că dacă nu se stătea atâtea ore la Urgență, mai avea o șansă de trăit”, spune tânărul.

Decesul bătrânei a fost anunțat de familie tot pe facebook. „Din păcate azi noapte la ora 1:30 mama mea a încetat din viață! Drum bun iubită Mamă! Sper să se facă dreptate!”, a fost mesajul publicat de Luiza Rosentzweig. Ea este decisă să dea în judecată Ministerul Sănătății. “Sunt conștientă că nu e personal. Nu știu dacă de vină sunt cadrele medicale, acest sistem trebuie schimbat. În țara asta trebuie să se miște ceva. Nu mă interesează culoarea politică, mă interesează că mor oameni  nevinovați din cauza unui sistem învechit și a unor oameni care își văd numai de interesele lor. Îi acuz pe cei din ministerul Sănătății că nu sunt în stare să facă angajaări, că nu sunt în stare să miște ceva în țara asta, ca acești oameni să nu stea ore în șir pe aceste holuri”, a spus Luiza Rosențzweig.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța efectuează anchetă, de rezultate fiind interesată și conducerea Consiliului Județean Constanța. Șefa Unității de Primire Urgențe, Rodica Tudoran, susține însă că bătrâna a beneficiat de toată atenția cuvenită. Confirmă însă că, spre dimineață, când după mai multe investigații în Urgență, a fost trimisă și la Spitalul de Boli Infecțioase, toate ambulanțele erau ocupate cu diverse cazuri. “Pacienta s-a prezentat în UPU pe data de 2 ianuarie la ora 1,55 și a fost preluată în 20 de minute de medicul de gardă. A fost examinată, investigată, în permanență a fost supravegheată și a beneficiat de consulturile de specialitate și de toate  investigațiile efectuate de medicii specialiști” a declarat medicul șef Rodica Tudoran. 

Dosarul pacientei de 87 de ani cuprinde toate investigațiile medicale, pe ore, minute  și nume ale medicilor. Potrivit medicului Rodica Tudoran în perioada 30 decembrie-3 ianuarie la Urgență s-au prezentat aproape 1500 de pacienți. Aproape 300 de adulți au fost spitalizați iar pe secția Pediatrie au fost internați 100 de copii.