Premieră la Teatrul Maghiar din Timișoara: povestea intelectualilor care au decis să trăiască ”La comun”
- Georgeta Petrovici
- 8 decembrie 2018, 17:58
Premiera de sâmbătă de la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara propune o dezbatere despre proprietate privată și familie în societatea de astăzi, pornind de la un caz real. În 1975 un grup de intelectuali a decis să trăiască împreună într-o comună, având drepturi și obligații egale. Textul scris de Thomas Vintenberg și Mogens Rukov, „La comun”, a fost ales de regizorul Radu-Aexandru Nica aflat la a doua colaborare cu trupa Teatrului Maghiar, după succesul spectacolului „Incendii”.
”Erick și Anna formează un cuplu stabil și decid să încerce un experiment al traiului la comun cu alte cinci persoane cu aceleași convingeri ideologice. În familia lărgită se petrece o criză în momentul în care Erick se îndrăgostește de o altă femeie, punând sub semnul întrebării conceptele de proprietate, solidaritate și responsabilitate. Pentru a recrea universul hippie de la începutul anilor 1970, Ioana Popescu a compus o scenografie care abundă în culori, modele și coafuri retro”, transmit reprezentanții „Csiky Gergely”. Din distribuție fac parte: Bandi András Zsolt, Éder Enikő, Szilasi Eszter Júlia, Kocsárdi Levente, Aszalos Géza, Borbély B. Emília, Tar Mónika, Molnár Bence și Szabó Abigél, elevă la Liceul Teoretic „Bartók Béla” din Timișoara.
„Beneficiile traiului în comună sunt multe și ne lipsesc extrem de acut în zilele noastre, când suntem atât de însingurați, de alienați, însă reversul medaliei nu e defel de neglijat – relațiile interpersonale, mai ales în familie, se scurtcircuitează, iar rezultatele sunt imprevizibile și adesea traumatizante. La comun e, așadar, un bun stimul pentru reflecție asupra problemelor familiei în secolul al XXI-lea și a crizei societății de azi.” – spune regizorul Radu-Alexandru Nica într-un interviu amplu publicat pe site-ul Teatrului Maghiar -
„La comun” se va juca și duminică, de la ora 19:00, următoarele reperezentații fiind în ianuarie. Spectacolul este interzis copiilor sub 14 ani, iar traducerea în română se va face la cască.