Pactul ONU pentru migrație și fenomenul fake news. Un fost ministru de Externe îi dă dreptate lui Meleșcanu. „Nu e nevoie de consultarea Parlamentului”
- Căt ălina Iordache
- 8 decembrie 2018, 13:30
România a decis să semneze Pactul ONU pentru migraţie printr-un memorandum propus de Guvernul Dăncilă și aprobat de președintele Klaus Iohannis.
Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu susține că poziția adoptată de autoritățile din România este corectă, mai ales că aspiră pentru poziția de membru nepermanent al Consiliului de Securitate.
„După părerea mea, este o poziţie corectă, cu atât mai mult cu cât România îşi doreşte să devină membru nepermanent al Consiliului de Securitate. Or din acest punct de vedere, un semnal politic de solidarizare cu statele în Adunarea Generală a ONU reprezintă un argument obligatoriu necesar în atingerea dezideratului pe care l-am menţionat”, a spus fostul ministru la RFI.
Diaconescu nu crede că ar fi necesară consultarea Parlamentului pe tema Pactului ONU pentru migraţie. „Nu cred că este nevoie. Sigur, Parlamentul are la dispoziţie dialogul cu ministrul de Externe în comisiile relevante, fie de Drepturile Omului, fie în comisiile de Politică Externă, deci dacă doreşte să se informeze, în mod evident, Parlamentul poate face acest lucru”, a spus fostul ministru.
Fostul diplomat susține că fenomentul fake news „cântăreşte enorm”. „Este un câmp de bătălie al războiului hibrid în plină desfăşurare această problemă a migraţiei. Pericole reale, dar mai ales inventate, crize de identitate naţională, care ar fi generate de fenomenul migraţiei”, a adăugat Diacconescu.
România va semna, la ceremonia care are loc în 10-11 decembrie, la Marrakech, Maroc, Pactul ONU pentru Migrație. Președintele Klaus Iohannis a agreat și aprobat propunerea Guvernului României, Memorandumul de participare a delegației României. Proiectul a fost aprobat de principiu de toate cele 193 de țări membre ONU, cu excepția Statelor Unite, care s-au retras de la negocieri încă de anul trecut. Cehia, Australia, Austria, Bulgaria, Croația, Polonia, Israel, Estonia și Ungaria au anunțat că nu vor participa la semnarea documentului.
Ministerul de Externe a transmis un punct de vedere pe acest subiect. „Compactul Global pentru Migrație (CGM) este doar un document de orientare și nu are efecte juridice sau financiare. România își păstrează capacitatea de decizie in ceea ce privește migrația. Compactul mentine dreptul suveran al statelor de a-și determina propriile politici în domeniu și propriul cadru legislativ pentru implementarea sa. Documentul nu creează o categorie nouă de drepturi (drepturile migranților). Compactul nu încurajează și nici nu facilitează migrația. Compactul conține prevederi care descurajează părăsirea statelor de origine și facilitează returnările și readmisia.