Nemţii de la DPA şi ZDF, prinşi cu Anschluss-ul în gură. Reacţie promptă a diplomaţiei române faţă de atacurile din presa oficială de la Berlin

Nemţii de la DPA şi ZDF, prinşi cu Anschluss-ul în gură. Reacţie promptă a diplomaţiei române faţă de atacurile din presa oficială de la Berlin

Articolul de presă publicat de Agenţia Germană de Presă (DPA) şi preluat de postul public de televiziune german ZDF cu privire la aniversarea Centenarului Marii Uniri, considerată o aniversare a „anexării Transilvaniei”, a provocat o reacţie promptă din partea diplomaţiei române.

Înaintea poziţiei oficiale trimise de Ministerul Afacerilor Externe, Ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu, a trimis o scrisoare agenției Deutsche Presse Agentur, în care face anumite precizări referitoare la istoria modernă a României, după articolul de presă apărut de Ziua Națională a României în care se spune că România a aniversat la 1 Decembrie 100 de ani de la momentul în care a „anexat o parte din Ungaria” (Anschluss von Siebenbürgen: Rumänien feiert 100 Jahrestag).

Ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu, a declarat, la „Sinteza zilei”, că este de neînțeles eroarea făcută de jurnaliștii germani ai agenției Deutsche Presse Agentur. „Stimate domnule Gosmann, cu consternare am luat la cunoștință despre informarea Dvs. legată de Ziua Națională a României din data de 1 Decembrie, preluată de ZDF. Formularea tendențioasă, deja din menționarea cuvântului „anexare” în titlul articolului, este regretabilă și indică o cunoaștere cel putin deficitară a istoriei. (...) Dacă actul din 1 decembrie 1918, pe principiul autodeterminării și al votului democratic al majorității, recunoscut prin tratatele de pace de la Versailles (1919) și Trianon (1920) este echivalent cu Anschluss-ul Austriei de Hitler din 1938, atunci înseamnă că eu, ambasadorul României, țară membru în UE și NATO, în 2018 și Dvs., director general al DPA în Germania țară-membru în UE și NATO, în 2018, trăim în lumi și momente istorice complet diferite. Dacă acest lucru înseamnă pentru Dvs. anexare, atunci întreaga arhitectură geopolitică de după Primul Război Mondial reprezintă doar o serie de anexări. Cer în mod ferm repararea acestei grave erori de interpretare a istoriei”, este scrisoarea trimisă de ambasadorul Emil Hurezeanu.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Au modificat articolul

Ministerul Afacerilor Externe consideră că articolul de presă publicat de Agenţia Germană de Presă (DPA) şi preluat de postul public de televiziune german ZDF cu privire la aniversarea Centenarului Marii Uniri nu reflectă adevărul istoric, conţine erori grave şi o abordare tendenţioasă, precizând că, prin intermediul Ambasadei României la Berlin, a făcut demersuri la cele două redacţii în vederea oferirii clarificărilor necesare şi solicitării rectificării celor prezentate.

În cursul zilei de ieri, presa germană a modificat articolul incriminat. De asemenea, Ambasada Germaniei la Bucureşti precizează că a solicitat agenţiei de presă DPA şi postului tv ZDF corectarea pasajelor din articolul referitor la Centenar, subliniind că relatările publice care contrazic faptul că statul român modern a luat naştere prin unificarea mai multor regiuni, inclusiv Transilvania, nu corespund punctului de vedere al Guvernului Federal.