Iranul își mărește flota de submarine ”pitice” de clasa Ghadir (VIDEO)

Iranul își mărește flota de submarine ”pitice”   de clasa Ghadir (VIDEO)

Liderul suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamenei, a cerut ieri conducerii și guvernului iranian să întărească forțele navale militare iraniene ca mijloc de descurajare împotriva dușmanilor Republicii Islamice și a salutat achiziția de noi nave militare.

"Sporiți capacitățile si disponibilitatea cât de mult puteți, astfel încât dușmanii Iranului nu vor îndrăzni sa amenințe această mare națiune", a spus Khamenei într-o întâlnire cu conducerea marinei militare iraniene, menționată pe site-ul oficial al acesteia.

Republica islamică se confruntă cu "o vastă gama de dușmani și rivali", a declarat acesta. Khamenei, citat în engleză pe contul său de Twitter, a subliniat  faptul că Iranul "nu are intenția de a lansa un război împotriva nimănui". Dar "ar trebui să ne sporim aptitudinile pentru ca dușmanii să se teamă să atace Iranul și amenințările împotriva națiunii iraniene vor pieri".

El a salutat lansarea la apă săptămâna aceasta a unui distrugător și a două submarine, toate trei fabricate în Iran, ca semne de "progres evident".

Ministrul apărării, Amir Hatami, citat de agenția oficială de știri IRNA, a declarat că două submarine din clasa Ghadir urmează să intre în serviciu astăzi și un nou distrugător  urmează să intre în serviciu activ la sfârșitul acestei săptămâni. Submarinele din clasa Ghadir, sunt submarine ”pitice” destinate activității în ape puțin adânci. Submarinele  Ghadir sunt derivate din clasa nord-coreeană de submarine Yono . Numele este dat dupa un loc de pelerinaj pentru musulmanii șiiți, Ghadir Khumm, situat in orasul antic Rabigh, coasta de vest a Arabiei Saudite.

Până în prezent, Iranul are în serviciul activ 20 de submarine Ghadir, primul intra în exploatare pe 28 noiembrie 2007. Aceste submarine au un deplasament de 120 de tone, lungime 29 de metri, viteză  de 11 noduri, propulsie diesel-electrica, și sunt înarmate cu 2 torpile de 533mm și mine.

Iranul consideră Golfului Persic ca făcând parte din zona sa exclusivă de influență și condamnă în mod regulat desfășurarea de către SUA de forțe navale și aeriene în zona acestor căi navigabile strategice.

 

Ne puteți urmări și pe Google News