Liviu Dragnea mută cu Tudorel Toader în războiul dintre palate

Liviu Dragnea mută cu Tudorel Toader în războiul dintre palate

Refuzul președintelui Klaus Iohannis de a lua act de propunerile PSD pentru portofoliul Transporturilor și cel al Dezvoltării i-a băgat în ședință, din nou, pe liderii social-democrați. Potrivit surselor EVZ, Liviu Dragnea l-a convocat în BPN și pe ministrul Justuției, Tudorel Toader, pentru a-l angrena în acțiunea de contracarare a șefului statului.

Mai exact, dacă Iohannis va continua să blocheze orice permutare la vârful celor două ministere – cum, de altfel, este mai mult decât probabil, având în vedere anunțul tranșant al șefului statului! -, Dragnea vrea ca Tudorel Toader să-și asume la scenă deschisă, din postura de ministru, sesizarea Curții Constituționale, transformându-se astfel, din nou, într-un vârf de lance uzitat în războiul dintre palate. O decizie finală în ceea ce privește sesizarea la CCR va fi statuată lunea viitoare. În spatele ușilor închise, majoritatea liderilor PSD s-a opus oricărui scenariu vizând eventualitatea declanșării procedurii de suspendare a președintelui.

 

Demisia lui Stănescu

Ne puteți urmări și pe Google News

În pofida recentelor epurări și reglări de conturi, la vârful PSD tensiunile sunt departe de a se potoli, în condițiile în care baronul de Olt - l-am numit pe neremaniatul Paul Stănescu - a admis să-și dea demisia abia ieri după-amiază, în urma a numeroase insistențe din partea tandemului Dragnea-Dăncilă. Cele două posturi rămânând vacante, PSD va trimite propunerile la Cotroceni - Olguța Vasilescu la Dezvoltare, respectiv Mircea Drăghici, la Transporturi -, sesizarea Curții Constituționale fiind un plan secundar, dacă Iohannis va continua să se opună celor două numiri ministeriale.

 

Dăncilă anunță că nu se teme

Luni, la finalul ședinței BPN, premierul Viorica Dăncilă a anunțat și că nu se teme de mult invocata moțiune de cenzură a opoziției, deși liderii PNL și USR nu fac un secret din faptul că se așteaptă ca unii PSD-iști anti-Dragnea să susțină, prin vot, această mișcare.

 

A exclus suspendarea președintelui

Tot la finalul BPN, Liviu Dragnea a lansat săgeți otrăvite spre Cotroceni, dar a repetat că PSD nu ia în calcul o suspendare a președintelui Klaus Iohannis. „Nu vom putea sta la nesfârşit cu un Guvern în care preşedintele să se implice fără să aibă atribuţii constituţionale (...) Nu este luat în calcul niciun demers de suspendare a preşedintelui. PSD nu iniţiază niciun demers de suspendare”, a spus șeful PSD. Teleormăneanul a insistat că liderii PSD nu au discutat nimic despre o eventuală OUG vizând amnistia și grațierea, și nici despre modul în care vor vota senatorii PSD în cazul solicitării de ridicare a imunității lui Călin Popescu-Tăriceanu.

 

Nu merge la Cotroceni de 1 Decembrie

„Nu am discutat cu ministrul Toader despre vreo ordonanţă de amnistie, nici cu doamna Dăncilă. Sunt convins că nu se va adopta nicio OUG de amnistie pe 1 decembrie sau în jurul datei de 1 decembrie”, a precizat Dragnea, care a anunțat că nu va participa la recepția de 1 Decembrie de la Cotroceni. Teleormăneanul și-a manifestat convingerea că majoritatea parlamentară va rămâne solită și în perspectiva viitoarei moțiuni de cenzură a opoziției.

 

Stănescu: „Nu m-am agățat de scaun!”

În comunicatul vizând demisia sa, Stănescu susține că nu a intenționat niciodată se se agațe de vreun scaun. „În contextul evenimentelor din ultima vreme de pe scena politică, vă aduc la cunoştinţă că astăzi, 26 noiembrie, mi-am depus cererea de demisie din funcţia de viceprimministru, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice. Aceasta a fost înregistrată la Secretariatul General al Guvernului cu nr. 16495/26.11.2018. Am spus-o şi o repet: sunt un om de onoare, responsabil și implicat, nu am urmărit niciun interes personal şi nu m-am agăţat niciodată de vreun scaun! Referitor la mandatul meu de ministru, vreau să spun că l-am acceptat cu greu, la insistențele conducerii partidului, dar, atât timp cât am ocupat această funcție, am făcut tot ce mi-a stat în putinţă pentru a-mi exercita atribuţiile la minister cu responsabilitate şi implicare, în așa fel încât nimeni să nu aibă ce sămi reproșeze!”, susține Stănescu.