Ministrul Culturii acuzat că “îngroapă” vestigiile cetății Tomis sub un bloc de 6 etaje, pe malul mării

Ministrul Culturii acuzat că “îngroapă” vestigiile cetății Tomis sub un bloc de 6 etaje, pe malul mării

Un proiect privind construirea unui bloc de locuințe în imediata apropiere a vestigiilor monumentului istoric Poarta Mare a Cetății Tomis a primit avizul ministerului Culturii deși autoritățile locale, prin Direcția de urbanism a primăriei Constanța i-au respins autorizarea. În timp ce primarul Constanței vrea să ceară părerea constănțenilor, deputatul PNL Bogdan Huțucă a făcut o interpelare în Parlament, cerându-i socoteală ministrului Culturii.

Scandalul în jurul proiectului privind “Aprobare Plan Urbanistic de Detaliu strada Mircea cel Bătrân nr 47A locuinţă colectivă S+D+P+5 etaje + 6 R” durează de mai multe luni. Terenul aparține unei persoane care l-a moștenit de la o altă persoană care la rândul ei l-a cumpărat, în urmă cu 12 ani, de la primăria condusă la acea vreme de Radu Mazăre. În schimbul promisiunii de obținere a două apartamente în viitorul bloc, moștenitoarea cedează ternul unei firme care vrea acum să ridice imobilul deși se află la mai puțin de un metri de vestigiile arheologice ale porții de nord ale cetății Tomis din secolul IV d.Hr.  Proiectul a fost respins de  autorităților locale, arhitectul municipiului Constanța, Mihai Vânturache, confirmând pentru EVZ că el nu a autorizat lucrarea, deși ministerul Culturii a făcut-o. De aceea, proiectul a fost retras de mai  multe ori de pe ordinea de zi a CLM Constanța, primarul Decebal Făgădău spunând că va organiza o consultare publică pe acest subiect.

Deputatul PNL de Constanța, Bogdan Huțucă, a adresat, la sfârșitul săptămânii, o interpelare ministrului Culturii, George Ivașcu, privind avizarea de către acesta a construcției blocului, chiar peste un sit arheologic de o mare importanță nu doar pentru oraș, ci pentru întreaga țară. “Ministrul Culturii avizează distrugerea istoriei Constanței. În loc să pună în valoare vestigiile arheologice ale Cetății Tomis, le îngroapă sub construcții și clădiri”, a spus parlamentarul constănțean. Prin semnătura ministrului Ivașcu se încuviința demararea procedurilor pentru autorizarea realizării unei construcții civile la o distanță de 0,87 metri de Poarta Mare a Cetății Tomis, una dintre cele mai mari și importante descoperiri arheologice din județul Constanța.

„I-am solicitat ministrului George Ivașcu să precizeze care sunt considerentele pentru care, în opinia sa, avizul favorabil pentru PUD-ul construcției mai sus amintite a primat în defavoarea măsurilor necesare de conservare și punere în valoare a monumentului istoric Poarta Mare a Cetății Tomis. De asemenea, i-am cerut să precizeze din ce motiv Ministerul Culturii se comportă ca și când ar fi o insituție cu atribuții ce țin strict de o comisie de urbanism și nu, așa cum ar fi firesc, de luarea celor mai corecte și necesare măsuri pentru protejarea monumentelor istorice importante din România și punerea lor în circuitele istorice și turistice care ar putea contribui enorm la dezvoltarea economică și culturală a comunităților”, a mai spus Bogdan Huțucă.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Având în vedere gravitatea situației", deputatul Bogdan Huțucă a făcut o declarație politică în Camera Deputaților, prin care îi cere premierului Viorica Dăncilă să verifice ce se întâmplă la Ministerul Culturii. „Actualul ministru al Culturii, domnul George Ivașcu, în loc să se ocupe așa cum ar trebui de cel mai important eveniment al anului, Centenarul Marii Uniri, dar și de conservarea, recondiționarea și punerea în valoare a monumentelor istorice și a siturilor arheologice care au o importanță istorică deosebită pentru poporul român, dă avize favorabile pentru construcții aflate pe terenuri la doar câțiva metri de unele obiective istorice cu o valoare inestimabilă!”, a mai declarat deputatul Bogdan Huțucă, președinte al PNL Constanța.